Boğaz kuruması, boğaz kuruluğu çoğu zaman yaz veya kış aylarında havanın çok kuru olduğu zamanlarda ortaya çıkabilmektedir. Boğazda yanma, kaşıntı veya ağrıya neden olabilmektedir. Bu yüzden boğaz kuruluğu problemi esnasında baharatlı, tuzlu yada çok yağlı yiyeceklerden uzak durmak gerekmektedir.
Boğaz kuruluğunun nedenleri,
Kuru hava: Kış ayları havadaki nem miktarını oldukça azaltarak nefes alırken kuru veya soğuk hava solumamıza neden olur bu da boğazın kurumasına veya kaşınmasına yol açmaktadır. Fakat bu durum sadece kış aylarında görülmemektedir. Herhangi bir mevsimde kapalı ortamlarda klima kullanmak boğaz kurumasına neden olabilmektedir.
Alerjenler: Boğaz kuruluğuna neden olan çok miktarda alerjen çeşidi vardır. Temizlik malzemeleri, talaş tozu, polenler, hayvan türleri boğaz kuruluğuna neden olabilecek en yaygın olan alerjen çeşitleridir.
Vücudun susuz kalması: Vücuttaki sıvı yetersizliği özellik ile kış aylarında boğazın kuramasına neden olabilmektedir. Bu nedenle vücudun susuz kalmaması için bol bir miktarda sıvı alınmalı veya tuzlu yiyeceklerden uzak durulması gerekmektedir.
Sigara: Sigara içmek veya tütün yada narkotiklerin herhangi birini kullanmak boğaz kurumasına neden olabilmektedir. Bu maddelerin bileşenleri vücuttan sıvı atılmasına yol açabilmektedir. Özellik ile de marihuana boğazın kurumasına veya kaşınmasına neden olabilmektedir.
Botülizm: Botülizm clostridium botulinum adı verilen bir bakterinin neden olduğu bir çeşit olan gıda zehirlenme türüdür. Bu bakterinin toksinleri sinirsel olan fonksiyonlar bloke ederek solunumsal veya muskuloskletal paralize neden olabilmektedir. Enfeksiyonu kaptıktan 12-36 saat sonra boğaz yada ağız kuruluğu semptomları görülmeye başlanmaktadır. Bu tür olan gıda zehirlenmesine maruz kaldığını düşünen kişiler acil olarak tıbbı yardım almalıdırlar.
Sjögren sendromu: Sjögren sendromu gözyaşı yada tükürük üretimini sağlayan dış salgı bezlerini tahrip edip sistemetiş bir otoimmün hastalığıdır. Tükürük üretimi azaldıkça ağız içinde yada boğazda kuruma ortaya çıkabilmektedir.
Gırtlak kanseri: Gırlakta yada bademciklerde kanserli olan hücrelerin çoğalmasına gırtlak kanseri denilmektedir. Boğaz kuruluğuda bu tür kanserlerin belirtisi olarak ortaya çıkabilecek bir durumlardır.
Enfeksiyon: Streptokok bakterisi boğazda enfeksiyon oluşumuna neden olmaktadır. Bu enfeksiyon bulaşıcıdır yada burun akıntısı, tükürük, öksürme, aksırma yada dokunma yoluyla yayılabilmektedir.
Alkol: Alkol boğazdaki dokularda bulunabilen bütün nemleri emerek boğazın kurumasına veya kaşınmasına neden olabilmektedir. Bu nedenlerle alkol tüketen kişiler boğazı yumşatmak için alkolle birlikte bir miktar su almaya özen gösterebilmektedirler.