Boğaz Gıcıklığına Ne İyi Gelir?
09 Temmuz 2024

Boğaz Gıcıklığına Ne İyi Gelir?

Boğaz Gıcıklığına Ne İyi Gelir

Boğaz gıcıklanması, genellikle soğuk havalarda daha sık görülen ve öksürükle seyreden bir rahatsızlıktır. Boğazda gıcıklanma başladıktan bir süre sonra şiddetli öksürük devreye girer. Bu problem, geniz sağlığını etkileyerek kişiyi oldukça rahatsız eder. Boğaz gıcıklanması ciddi boyutlarda şikâyetlere neden olabilir. Bu durumu hafifletmek için bazı şifalı bitkilerden yararlanarak kürler hazırlanabilir. Ancak, evde yapılan kürlere rağmen boğaz gıcıklanması devam ediyorsa, vakit kaybetmeden uzman bir doktora başvurmak gerekir.

Boğazda batma, yanma ve kaşıntı hissi birçok kişinin sık aralıklarla yaşadığı bir rahatsızlıktır. Geniz eti problemi olan kişilerde boğaz gıcıklanması daha fazla görülür. Geniz eti, boğaz gıcıklanmasına sebep olan en büyük etkendir. Boğazda meydana gelen gıcıklanma tedavisi nedene yönelik yapılır. Boğaz gıcıklanmasına maruz kalan bir kişi bol bol sıvı almalıdır. Özellikle sıcak bitkisel çaylar kuruyan boğazı yumuşatarak gıcıklanmayı hafifletir. Boğaz gıcıklanmasının alerjik sebeplerden kaynaklanabileceğinden dolayı, kesinlikle bir uzmana giderek gerekli tedaviyi başlatmak önemlidir. Sigara ve alkol gibi zararlı maddeler de boğazda gıcıklanmayı artırır; bu nedenle bu maddelerden uzak durmak gerekmektedir.

Boğaz Gıcıklığına İyi Gelen Şifalı Bitkiler

Sater Bitkisi

Bir su bardağı kaynayan suyun içerisine 4-5 gram sater bitkisi ilave edin ve on dakika demlenmeye bırakın. Demlendikten sonra günde iki-üç su bardağı içilirse boğaz gıcıklanmasına çok iyi gelir.

Zeytinyağı

Bir çorba kaşığı zeytinyağının içerisine 4-5 damla limon ilave ederek içilirse boğaz gıcıklanmasına iyi gelir.

Adaçayı

Bir çorba kaşığı adaçayının içerisine bir su bardağı su ilave ederek 5-6 dakika kaynatın ve on dakika dinlenmeye bırakın. Dinlenmiş adaçayını süzgeçten geçirin ve sabah-akşam tok karnına olmak üzere gargara yaparak kullanın. Bu işlemi iki hafta boyunca tekrarlayın.

Ihlamur

Ihlamur, çay biçiminde demlenerek içerisine bir çay kaşığı karabiber atılarak içilmektedir. Bu karışımı balla da tatlandırabilirsiniz.

Hünnap Yaprağı

Hünnap yaprakları kaynatılarak 4-5 gün boyunca içilir. Bu şifalı bitki sayesinde boğaz gıcıklanması hafifler.

Tarçın

Bir çorba kaşığı süzme balın içerisine yarım çay kaşığı kadar tarçın ilave edilir ve günde üç kez yutulur. Tarçınlı bal karışımı ile hazırlanan bu şifalı kür, boğazı yumuşatır ve boğaz gıcıklanmasına iyi gelir. Ayrıca, kronik hale gelen sinüzit ve öksürük tedavisi için de oldukça yararlıdır.

Funda

On gram funda tohumu bir su bardağı kaynatılmış suyun içerisine ilave edilerek on dakika demlendirilir. Gün içerisinde 3-4 su bardağı içilirse boğaz gıcıklanmasına iyi gelir.

Bal

Bir miktar balın içerisine zencefil ile zerdeçal ilave edilir. Bu karışım gün içerisinde 2-3 kez içilmektedir.

Sonuç

Boğaz gıcıklanmasına karşı alınacak önlemler ve uygulanacak şifalı bitkiler, belirtilerin hafifletilmesinde etkili olabilir. Ancak, belirtiler devam ederse veya şiddetlenirse bir uzmana danışmak önemlidir. Boğaz sağlığını korumak için yeterli sıvı tüketimi, sigara ve alkolden uzak durma gibi genel sağlık önlemlerine dikkat edilmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Boğaz İltihabı Bitkisel Tedavi

Boğaz İltihabı Bitkisel Tedavi

Boğazda Nodül Nedir?

Boğazda Nodül Nedir?

Boğaz Dolmasına Ne İyi Gelir?

Boğaz Dolmasına Ne İyi Gelir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Boğaz Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Boğaz Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Boğaz Taşı Tedavisi

Boğaz Taşı Tedavisi

Boğaz Batması Belirtileri ve Tedavisi

Boğaz Batması Belirtileri ve Tedavisi

Boğazda Yanma Nedenleri

Boğazda Yanma Nedenleri

Boğaz Ağrısı Kaç Günde Geçer?

Boğaz Ağrısı Kaç Günde Geçer?

Güncel

Bal Boğaz Ağrısına İyi Gelir mi?

Bal Boğaz Ağrısına İyi Gelir mi?

Güncel

Boğaz Enfeksiyonu Kaç Günde Geçer?

Boğaz Enfeksiyonu Kaç Günde Geçer?