Boğazda Nodül Nedir, Ses tellerinin kötü kullanımı sonucu her iki vokal kord üzerinde de gelişen kanserli olmayan, iyi huylu nodüllerdir. Zamanla, kötü şekilde kullanılan ses telleri neticesi her iki vokal kordda yumuşaklık ve şişlik oluşur. Bu noktalar sertleşir, nasır gibi büyür ve nodül adını alırlar. Bu nodüller gittikçe büyür ve bu ses tellerinin uzun sürede kötüye kullanılmasına neden olur.
Boğazda nodül nedir: Alerjiden reflüye, psikolojik nedenlerden gırtlak tümörlerine kadar pek çok hastalığın ortak belirtisi olan ses kısıklığı ciddiye alınmalıdır. Ses kısıklığı, çoğunlukla sesin azalması veya hiç çıkmaması olarak biliniyor. Fakat uzmanlara göre her türlü normalden farklı ses, ses kısıklığı olarak adlandırılıyor. Sesteki değişikliklerin ciddi hastalıkların alarmı olabileceğini belirtilmektedir.
Boğazda nodül belirtileri
- Ses kısıklığı
- Cızırtılı bir ses
- Sesin net olmaması
- Kaba, sert bir ses
- Boyun ağrısı
- Sertlik
- Azalmış perde aralığı
- Kulaktan kulağa zonklama
- Ses ve vücut yorgunlukları gibi semptomları içerir.
Nodüllerinin teşhisi
Ses tellerinizde sorun var ve iki ya da daha fazla haftadır ses kısıklığı yaşanıyorsa, bir hekime görünmek gerekmektedir. Kapsamlı ses ölçümü yapılmalıdır. Bu değerlendirme;
- Bir uzmanın muayenesi, özellikle de bir otolaringolojist, yani kulak burun boğaz uzmanına muayene olunmalıdır.
- Bir konuşma-dil patologu tarafından ses değerlendirmesi yapılmalıdır.
- Ve nörolojik bir muayene yapılarak tamamlanmalıdır.
Bu tip değerlendirmeler, bireyin ses kalitesini, ses gürültüsü, ses perdesini, ifade etmeyi sürdürebilme yeteneğini ve diğer sesle alakalı nitelikleri değerlendirirler. Bunlardan başka birkaç aracın kullanılmasıyla detaylı değerlendirme de yapılabilir. Ağızdan veya burundan endoskop aracılığıyla gırtlak genel hatlarıyla taranabilir.
Nodüllerinin oluşma nedenleri: Nodüller çoğunlukla ses tellerinin kötü kullanılması veya hırpalanması dolayısıyla oluşur. Uzun süre sigara kullanımı, hipertiroidizm, gastroözofageal reflü hastalığı gibi sebeplerde vokal problemlere neden olabilir. Ses tellerinde nodül oluşmasına sebep olan diğer nedenler ise;
- Alerjiler
- Sigara kullanımı
- Şarkı söyleme
- Gergin kaslar
- Yüksek sesle konuşmak
- Amigo olma
- Antrenörlük
- Alkol ve kafein tüketmek vokal kordda ve boğazda kurumaya yol açtığından ses tellerinde nodüllerin gelişmesine sebep olabilmektedir.
Ses tellerinde oluşan nodüllerin, bilinmeyen sebeplere bağlı olarak daha çok kadınlarda görüldüğü belirtilmektedir.
Boğazda nodül nedir, tedavisi nasıl yapılır: Tedavi, sorunun erken ve kesin olarak teşhis edilmesinin ardından etkili biçimde yapılabilmektedir. Vokal kord nodülleri için geleneksel standart bakım metodu ses terapisidir. Bununla beraber sesi ve ses tellerinin kötü kullanılmasının engellenmesi, bağırmak, çığlık atmak vs. gibi durumlardan kaçınmak tedavinin süreçlerindendir. Tedavi uzun sürebilir. Fakat genel olarak bu tedavi neticesi, problem muhtemelen bir daha ortaya çıkmaz.
Cerrahi müdahale: Ses tellerinde oluşan nodüller için bir tedavi metottur. Fakat iyileşme sürecinde kalıcı yaraların oluşmasına sebep olabilir.
Botoks enjeksiyonu: Kısmi olarak vokal kord felç oluşumunu engellemek ve vokal kord nodüllerinin bulunduğu alanda tekrarlanan travmaların oluşmasını engellemesi bakımından kullanılabilir bir tedavidir.