Sinüzit boğaz ağrısı yaparmı, sorusuna cevap vermeden önce sinüzit rahatsızlığının ne anlama geldiğine ve kaç çeşit sinüzit olduğuna bakmakta fayda vardır.
Sinüzit; burun, alın, şakak ve göz çevresindeki boşluklara, sinüs adı verilmektedir. Sinüslerin büyüklüğü değişiktir ve sayıları yaklaşık 15 veya 20 civarındadır. Bu sinüsler, kanallarla buruna açılırlar. Burun mukozası bu kanalların içinden geçer. Bu mukozanın ürettiği salgı burun içine gelir ve solunum yollarının ısıtılmasını ve nemli kalmasını sağlar. Bu mukoza iltihaplanırsa, sinüzit meydana gelir. Kronik ve akut olmak üzere iki tip sinüzit bulunmaktadır.
Sinüzit boğaz ağrısı yaparmı; sinüzitin belirtileri arasında boğaz ağrısı, burun akıntısı, baş ağrısı, göz çevresinde ağrı ve geniz de akıntı meydana gelmesi bulunmaktadır. Öksürürken ağır bir şey kaldırırken yada eğilirken bu ağrılar artmaktadır. Bunun sebebi ise, bu hareketler sırasında sinüs içindeki basıncın artmasından kaynaklanmaktadır. Ağrıyan yere baskı yapıldığında, duyarlılığın arttığı görülmektedir. Bu ağrılar, özellikle akut sinüzitte daha şiddetlidir.
Sinüzit rahatsızlığı kimlerde ve nasıl ortaya çıkmaktadır;
Bazı kişiler, sinüzit rahatsızlığı için daha fazla risk altındadırlar. Sinüzit hastalığına karşı daha duyarlı bir bünyeleri bulunmaktadır. Nefes almasını zorlaştıracak bir sorunu var ise, burun içindeki yapının eğri olması yada burun kemiğinin kırık olması mukus akışını engellemektedir ve sinüzite karşı hastayı daha hassas bir hale getirir. Nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıklara yakalananlarda ve alerjisi olanlarda da aynı şekilde problem ortaya çıkmaktadır. Ayrıca mukoza şişer ve sinüs kanalları tıkanır. Eğer nezle, bir kişide bir haftadan daha fazla sürüyorsa büyük ihtimalle sinüzit rahatsızlığı vardır demektir.
Bunların dışında sigara ve alkol kullananlarda ve bazı enfeksiyonlara çok yakalananlarda vücut direnci, bağışıklık sistemi düşeceğinden hastalığa yakalanma riski artmaktadır.
Sinüzit boğaz ağrısı belirtileri nelerdir;
- Soğuk algınlığının 10 veya 14 günden uzun sürmesi
- Koyu ve sarı, yeşil renkte burun akıntısı oluşması
- Boğaz ağrısı, öksürük, kötü ağız kokusu, bulantı, kusma yaratan geniz akıntısı
- Uzun süreli baş ağrısı
- Huzursuzluk veya halsizlik
- Göz çevresinde şişlik meydana gelmesi
- Yeterince koku alamama
- Diş ağrısı gibi belirtiler görülmektedir.
Sinüzit boğaz ağrısı ve tedavisi;
Yukarıdaki belirtiler görüldüğü zaman rahatsızlık mutlaka uzman bir doktor tarafından tedavi edilmelidir. Doktorunuz antibiyotik tedavisi uygulayacaktır veya şiddetine göre ameliyat uygulayacaktır. Mutlaka doktorunuzun verdiği ilaçları önerdiği sürede ve dozda kullanmaya özen göstermelisiniz