Bebeklerde boğaz iltihabı, daha çok kış aylarında ortaya çıksa da yılın her ayında görülebilir. Kışın soğuk hava kaynaklı olarak görülen hastalık, yazın klima, soğuk içecek ve yiyecek tüketimi gibi sebeplerden dolayı oluşabilir. Boğaz iltihabı genellikle virüs kaynaklı oluşur. Virüs kaynaklı olduğu için antibiyotik kullanımı tedavide etkili olmaz. Boğaz iltihabına yol açan bakteri A grubu Beta Hemolitik Streptokoktur. Bu bakteri kaynaklı gelişen boğaz iltihabı tedavi edilmediği takdirde akut eklem romatizması ve nefrit gibi ciddi rahatsızlıklara yol açabilir.
Bebeklerde Boğaz İltihabı Belirtileri
- Öksürük ve hapşırma
- Halsizlik ve yorgunluk hissi
- Huysuzluk
- Yüksek ateş
- Ses kısıklığı
- Burun akıntısı
- Göz iltihabı
- Yutkunma güçlüğü
- Boğazda rahatsızlık hissi
- Boğaz kuruması
- Boğazda yanma hissi
- Boğaz ağrısı
- Lenf bezlerinde şişme
Boğaz iltihabı eğer virüs kaynaklı ise hastalığa, öksürük, burun akıntısı ve göz iltihabı gibi rahatsızlıklar da eşlik edebilir. Hastalık bakteri kaynaklı ise, ani ateş yükselmesi, karın ağrısı, boğaz ağrısı, lenf bezlerinde şişme, baş ağrısı, boğaz kızarıklığı gibi şikayetler görülebilir.
Bebeklerde Boğaz İltihabı Teşhisi
Boğaz iltihabı bakteri kaynaklı gelişmişse fiziksel muayene ile teşhisin yapılması oldukça zor olur. Bu gibi durumlarda test ve boğaz kültürü yapılarak hastalık teşhis edilebilir. Yapılan test pozitif çıkmışsa boğaz iltihabına kesin tanı konulabilir. Eğer test negatif sonuçlanmışsa kesin teşhis yapabilmek için boğaz kültürü alınmalıdır.
Bebeklerde Boğaz İltihabı Tedavisi
Tanı için uygulanan test ve kültür sonucunda virüs saptanmamışsa antibiyotik tedavisine başvurulmaz. Hastalık virüs kaynaklı ise tedavi süreci bebeği rahatlatmaya yönelik devam eder. Ağrı kesici ve ateş düşürücü şuruplar ile ortaya çıkan belirtiler kontrol altına alınır. Eğer hastalık bakteri kaynaklı ise tedavi için antibiyotik kullanılır. Penisilin içerikli ilaçlar boğaz iltihabında sık kullanılan ilaç gruplarıdır. Tedavi en az 10 gün devam ettirilir.
Bebekler Boğaz İltihabından Nasıl Korunur?
- Bebek bulunduğu ortamın koşullarına uygun bir şekilde giydirilmelidir.
- Bebek terlemişse kıyafetleri değiştirilmelidir.
- Banyo sonrasında mutlaka saçlarının kurutulması gerekir. Islak saçlarla bekletilen ve bu şekilde dışarıya çıkarılan bebeklerde ileri dönemlerde sinüzit gelişme olasılığı oldukça yüksektir.
- Bebeğin içtiği su oda sıcaklığında olmalı ve soğuk yiyecek ve içeceklerin tüketiminden kaçınılmalıdır.
- Bebek hijyenine dikkat edilmeli, başkaları ile aynı eşyaları kullanmamaya özen gösterilmelidir.