Boğaz şişliğine ne iyi gelir, boğaz şişliği, genelde soğuk algınlığı ya da grip gibi bakteriyel ve viral enfeksiyonlar sebebiyle ortaya çıkar. Baş ağrısı, balgam, ses kısıklığı ve ateş gibi belirtilere yol açar. Boğaz şişkinliği bakteriyel enfeksiyon sebebiyle oluşmuşsa antibiyotik tedavisine gerek duyulabilir. Antibiyotik tedavisi uygulansa bile şişlik ve beraber gelişen boğaz ağrısının geçmesi birkaç günü bulabilir. Bazı bitkiler boğaz şişkinliği ve bağlı gelişen şikayetleri azaltmak için faydalıdır. Boğaz şişliği için tavsiye edilen desteklere yazımızı okuyarak ulaşabilirsiniz.
Boğaz şişliğine ne iyi gelir?
Kaygan karaağaç: Bitki içeriğinde müsilaj olarak isimlendirilen bir bileşen içerir. Bu bileşen tahriş olmuş ve şişmiş boğazda koruyucu tabaka oluşturarak şikayetin kısa zamanda giderilmesini sağlar. Müsilaj haricinde bitki tanen adlı bir madde daha içerir ve bu maddenin antimikrobiyal etkisi bulunmaktadır. Boğaz şişliğine karşı kaygan karaağaç bitkisi çay şeklinde hazırlanarak tüketilebilir. Eğer rahatsızlık sebebiyle ilaç tedavisi görülüyorsa kullanılan bitki ilacın etkisini azaltabilir. Dolayısıyla ilaç tedavisi alan kişiler bitkiyi kullanmadan önce doktoruna danışmalıdır.
Ekinezya: Soğuk algınlığı ve boğaz şişliği gibi sıkıntılara karşı yaygın şekilde kullanılan bitkilerden biridir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirici etkisi vardır. Ekinezya bitkisini düzenli kullanan kişilerde soğuk algınlığına yakalanma riski çok daha azdır. Bitki virüslerle savaşarak hastalıklara karşı vücut direncini arttırır. Hastalık henüz başlangıç aşamasındaysa ekinezya bitkisinden yararlanılabilir. Ekinezya kapsül ya da çay şeklinde kullanılabileceği gibi gargara suyu olarak da boğaz şişliğine karşı kullanılabilir. Bitki gebelik ve emzirme dönemi için güvenilir olmadığından bu dönemlerde kullanılmamalıdır.
Ada çayı: Sağlık adına birçok faydası olan adaçayı, çay şeklinde hazırlanıp içildiğinde boğaz şişliği ve ağrısına karşı faydalı olur. Tahriş oluşmuş boğaz bölgesini iyileştirir. Adaçayı yine pek çok bitki gibi çay ve gargara suyu olarak kullanılabilir. Ağız içinde oluşan yara ve boğaz enfeksiyonuna karşıda iyi gelir. Şişen boğazın büzülmesini sağlayarak iyileşme sürecini kısaltır. Adaçayı hazırlandıktan sonra kullanmak için ılımasını beklemek gerekir. Bu sayede yapraklarında barındırdığı tanen adlı madde daha çok açığa çıkar. Uzun süre kullanımından kaçınılmalıdır.
Meyan kökü: Boğaz şişkinliği enfeksiyona bağlı gelişmişse ve beraberinde ateş, baş ağrısı ve burun akıntısı varsa bitkisel karışımlar faydalı olmayabilir. Enfeksiyon harici şikayetlerde meyan kökü çayı oldukça faydalı olur. Hastanın rahatlamasını sağlar. Ayrıca adaçayının boğaz ağrısı, tıkanıklığı ve öksürük içinde faydaları bulunmaktadır.
Hatmi bitkisi: Boğaz şişliğine ne iyi gelir diye arayış içindeyseniz hatmi çiçeği kullanabilirsiniz. Hoş kokulu bir bitki olan hatmi çiçeği de kaygan karaağaç gibi müsilaj bakımından zengin içeriğe sahiptir. Bitkinin kökü, yaprakları ve çiçek kısmı boğaz şişliği ve boğazda gelişen diğer şikayetler için kullanılabilir. Boğaz şişliği ve ağrısı için gargara suyu olarak kullanılması gerekir. Çiçekleri kullanılarak hazırlanan çayı ise öksürük, farenjit gibi üst solunum yolu sıkıntılarına karşı kullanılabilir.
Sarımsak: Söz konusu boğaz şişliği olduğunda sarımsağın antioksidan etkisinden yararlanılabilir. Sarımsak zarar görmüş ve sağlığını yitirmiş hücrelerin yenilenmesini sağlar. Bu sayede boğaz ağrısı ve şişliği ortadan kalkar.
Boğaz şişliğine iyi gelen diğer öneriler
- Ilık suyun içine bal ve limon karıştırılarak içildiğinde boğaz şişliğine faydalı olur.
- 1 su bardağı ılık suyun içine, bal, tarçın, kırmızı toz biber, karabiber, zencefil gibi baharatlar eklenerek içildiğinde yine boğaz şişliğine karşı rahatlama sağlanabilir.
- Elma sirkesi boğaz şişliğine karşı iyi gelen diğer bir öneridir. Bir su bardağı suyun içine 1 yemek kaşığı elma sirkesi eklenip içilebilir. Aynı su gargara içinde kullanılabilir.
- Bal ve zencefil ılık suyla inceltilerek tüketilebilir.
- Tuzlu suyla gargara boğaz şişliği, iltihabı ve ağrısına karşı faydalı olur.
- Yarım çay kaşığı safran ve tuz bir su bardağı sıcak suya eklenerek karıştırılır. Hazırlanan karışım ılıdıktan sonra gargara suyu olarak kullanıldığında boğaz şişmesine karşı faydalı olur.
- Rahatsızlığın devam ettiği sürece C vitamini ağırlıklı beslenmek faydalı olur.
- Yenmek yerken boğazı tahriş etmeyecek ve zorlamayacak gıdalarla beslenmek gerekir.