Boğaz Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Boğaz, sindirim ve solunum sisteminin önemli bir parçasıdır. Yaklaşık 12 cm uzunluğunda olan bu yapı, yiyeceklerin mideye iletilmesine ve havanın akciğerlere ulaşmasına yardımcı olur. Boğaz sağlığı, genel sağlık açısından kritik öneme sahiptir.
Boğaz Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi
05 Eylül 2024
Boğaz

Boğaz, kafatası ile vücudun alt kısmı arasında köprü oluşturan, yaklaşık 12 cm uzunluğunda, kafatasının alt kısmından başlayarak alt kıkırdak hizasında yemek borusu ile birleşen, kas duvarlarından oluşan sindirim sisteminin ikinci kısmıdır.

Boğazın Yapısı ve İşlevi

Boğaz, ağız yoluyla başlatılan sindirimin içeriğindeki yiyeceklerin mideye iletilmesini sağlar. Boğaz, ön ve arka kısım olmak üzere iki bölümden oluşur. Arka kısım duvarı yassı ve dik bir yapıya sahiptir ve bu kısma hiçbir kanal açılmaz. Ön üst kısımda burun boşluklarının arka kısmı, ön ortada ağız boşluğu ve en alt kısımda ise gırtlak boşluğu yer alır.

Boğazın orta kısmında yemek borusu ile solunum borusu yer almaktadır. Yetişkin kişilerde ve yeni doğanlarda gırtlak yapısı birbirinden oldukça farklıdır. Yeni doğanlarda gırtlak, nefes borusuna göre daha yukarıda bulunur ve bu sayede süt emen bebek aynı zamanda nefes alabilir. Yetişkinlerde ise gırtlak büyüme ile beraber alt kısma doğru inmiştir. Yemek yeme sırasında ağız kökü kasları kasılarak gırtlağın yukarıya çıkmasını sağlar ve bu sayede yemeğin solunum borusuna kaçması önlenmiş olur. Ayrıca gırtlağı oluşturan yapıda gırtlak kapağı vardır ve bu kapak nefes alma sırasında gırtlağın ağzını kapatarak buraya nefes kaçmasını engeller.

Boğazın Anatomik Özellikleri

Boğaz ile ağız boşluğu arasında bademcikler yer almaktadır. Boğazın üst kısmının yan duvarlarında orta kulağa açılan bir boru bulunur. Bu boru, burun ve ağız kapalıyken hapşırma sırasında kulağa hava kaçmasına neden olabilir. Yine boğazda meydana gelen geniz eti de bu boru civarında oluşmaktadır. Kulağa damlatılan damlalar bu boru ile gırtlağa kaçabilir. Boğaz özetle boynun gırtlak ve nefes borusunu barındıran ön kısmının tamamına verilen addır.

Başlıca Boğaz Hastalıkları

  • Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları; Farenjit, larenjit ve tonsilit gibi başlıca enfeksiyon çeşitleridir. Bu hastalıklar ses telleri iltihaplanması, gırtlağın tamamının iltihaplanması şeklinde kendini gösterir. Boğaz ağrısı, yutkunma zorluğu ve ses kısıklığı gibi belirtileri vardır.
  • Bademcik İltihabı; Özellikle kış aylarında en sık rastlanan hastalık çeşididir. Bademcik iltihabının diğer adı tonsilittir. Tonsilit, üşütme ve yüksek ateş ile kendini belli eder ve teşhis ile tedavi edilmezse orta kulak iltihabı, romatizma ve böbrek iltihabına neden olabilir.
  • Farenjit; Sigara kullanmak, tozlu işlerde çalışmak ve tozlu yerlerde sıkça bulunmak, hava değişikliği ve havada meydana gelen aşırı kuruluk sonucu ses tellerinde meydana gelen iltihaplanmadır. Genellikle ses kısıklığı ve yutkunma da zorlanma ile kendini gösterir.
  • Larenjit; Boğazın tamamının iltihaplanmasıdır. Ağrı, yüksek ateş, yutkunmada güçlük çekme ve ses kısıklığı gibi önemli belirtileri vardır.

Ekstra Bilgiler ve Önlemler

Boğaz sağlığını korumak için sigara ve alkol kullanımından kaçınılmalı, tozlu ve kirli ortamlardan uzak durulmalı ve düzenli olarak doktor kontrolünden geçilmelidir. Ayrıca, boğaz enfeksiyonlarına karşı bağışıklık sistemini güçlendiren besinler tüketilmeli ve bol su içilmelidir.

Özetle, boğaz hem sindirim hem de solunum sistemi için kritik öneme sahip bir bölgedir. Sağlıklı bir boğaz yapısı, genel sağlık düzeyini olumlu yönde etkiler ve yaşam kalitesini artırır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Hadim

12 Temmuz 2024 Cuma

Boğazımda sürekli bir ağrı ve yutkunma zorluğu yaşıyorum. Acaba bu farenjit ya da larenjit olabilir mi? Ayrıca, bademciklerim sık sık şişiyor, bu durum tonsilit belirtisi olabilir mi? Ne yapmalıyım?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Hadim, boğaz ağrısı ve yutkunma zorluğu yaşaman, farenjit veya larenjit belirtisi olabilir. Ayrıca, bademciklerinin sık sık şişmesi tonsilit belirtisi de olabilir. Bu tür şikayetlerin uzun sürmesi durumunda bir kulak burun boğaz uzmanına başvurmanı tavsiye ederim. Doktorun yapacağı muayene ve gerekirse isteyeceği tetkikler sayesinde kesin tanı konabilir ve uygun tedavi planlanabilir. Bu süreçte bol sıvı tüketmeye ve boğazını tahriş edebilecek yiyecek ve içeceklerden kaçınmaya özen gösterebilirsin. Geçmiş olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre
Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Boğaz Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

Boğaz Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Boğaz Kuruluğuna Ne İyi Gelir?

Boğaz Kuruluğuna Ne İyi Gelir?

Boğaz Gargarası Yapılışı

Boğaz Gargarası Yapılışı

Boğaz Ağrısı Kaç Günde Geçer?

Boğaz Ağrısı Kaç Günde Geçer?

Boğaz Ağrısına İyi Gelen Şeyler?

Boğaz Ağrısına İyi Gelen Şeyler?

Boğaz Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Boğaz Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir Evde?

Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir Evde?

Boğaz Reflüsü Belirtileri ve Tedavisi

Boğaz Reflüsü Belirtileri ve Tedavisi

Boğazda Gıcık Nedenleri?

Boğazda Gıcık Nedenleri?

Çocuklarda Boğaz Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Boğaz Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Boğaz Ağrılarına Ne İyi Gelir?

Boğaz Ağrılarına Ne İyi Gelir?