Boğaz reflüsü, boğazda bir huzursuzluk hissiyle doktora giden çoğu kişi problemin boğaz reflüsü meydana geldiğini duyunca şaşırmaktadır. Boğaz reflüsü, laringofaringeal reflü ya da suskun reflü isimleriyle de biliniyor.
Boğaz Reflüsünün Sebepleri: Yemek borusuna açılan deliklerde iki büzülgen adale bulunur. Alt yemek borusu kası ve üst yemek borusu kası.
Alt yemek borusu kası mideden besinlerin ve asitlerin geriye akmasını önler. Üst yemek borusu kası ise gıda ve asitlerin gırtlağa akmasını engelleyen kastır. Alt yemek borusu kası sıkıca kapanmadığında asit reflü (gastroösefagial reflü) meydana gelir .
Eğer asit ve hazım enzimleri üst yemek borusu kasından gırtlağa akarsa boğaz reflüsü oluşur.
Boğaz Reflüsünün Belirtileri
- Ses Kısıklığı ya da Boğukluğu
- Mide asidi gırtlağa geldiğinde ses telleri zarar görerek, sesin kısılmasına ya da boğuklaşmasına yol açar. Bu belirti çoğunlukla sabahları değişiklik edilir.
- Boğaz Sorunları
- Boğaz reflüsü boğazda bir çok kez bir huzursuzluk ve ağrı hissettirebilir. Bununla Birlikte bir çok kez boğazı temizlemek zorunda hissettirebilir.
- Solunum Sorunları
- Boğaz reflüsü olanlar hırıltılı solunum ya da soluk darlığı deneyim edebilirler.
- Diş Çürümesi
- Ağza iştirak eden mide asidi dişin esirgeyici tabakasını aşındırarak, dişlerin çürümesine sürükleyebilir .
Boğaz Reflüsünün Zararlı Sonuçları
- Mide asidinin bir çok kez boğaz ve gırtlağa akması uzunca vadede tahriş ve zarara sürükleyebilir. Şayet tedavi edilmezse önemli problemler doğurabilir.
- Ses tellerinin aşağısındaki bölgenin daralması
- Kontakt granülom (ses telindeki lezyonlar)
- Tekrarlayan kulak enfeksiyonu
- Sürekli kulağın tıkanması
- Yetişkinlerde boğaz reflüsü boğazda ve ses tellerinde yaralanmalar sürükleyebilir. Bu bölgedeki kanser riskini artırır. Akciğerleri etkileyerek astım, bronşit ve amfizemi şiddetlendirebilir.
- Boğaz Reflüsü Rehabilitasyonu
- Boğaz reflüsü rehabilitasyonu asit reflü tedavisine aynı. Dünya tarzında ve beslenmede değişiklikleri içeren. Nadiren operasyon gerekebilir.
Boğaz reflüsü çocuklarda şunlara neden olabilir:
1. Dünya Tarzında Değişiklikler
Azar azar, fazladan öğünle beslenin: Bir anda fazla miktarda yemek mideyi genişletir ve yemek borusu kaslarına meydana iştirak eden baskıyı artırır.
Normal bir Kiloyu Devam Ettirin: Fazla şişman olmak karındaki bölgesine baskıyı artırarak mide muhtevasının yemek borusuna gitmesine yol açar .
Sigara İçmeyin: Sigarada bulunan nikotin yemek borusu kaslarını gevşetir. Sigara içmek bununla birlikte mide asitlerinin salgılanmasını artırır.
Dar Giysiler Giymeyin: Bunlar mideyi sıkıştırarak, yiyeceklerin yemek borusuna dönmesine yol açar .
2. Beslenme Değişiklikleri
Baharatlı yiyecekler, fıstık ve çikolatadan kaçının. Kızarmış yiyecekler, yağlı yiyecekler, dondurma benzeri yiyeceklerden kaçınılmalıdır.
3. İlaçlar
İlaçlar midedeki asit üretimini azaltmaya, mideyi boşaltmaya ya da yemek borusunu savunmaya destek edebilir.
4. Operasyon
Ameliyat önemli boğaz reflüsü durumlarında gerekebilir. İlaç tedavisine ve diyetteki değişikliklere cevap vermeyen hastalar amaçlı hekim önerebilir. Mide ve yemek borusun arasındaki birleşme yerini sıkılaştırmak amaçlanır.