Boğazdaki gıcık nasıl geçer, kış aylarının en çok akla getirdiği sorulardan biri. Tabi ki mutlaka bir hekime görünmekte fayda var ancak kendi kendimize önlemler alarak ve çözümler üreterek de boğazdaki gıcığı minimuma indirmek mümkün. Boğazdaki gıcığın en önemli sebeplerinden biri de susuz kalmaktır. Kışın kuru hava şartlarıyla birleşince kişiyi hayli rahatsız edebilir.
Bu yüzden kış aylarında bol bol ılık su tüketmeye dikkat etmelisiniz.
Boğazdaki gıcıklanma ve beraberinde getirdiği kuru öksürüğü geçirmek için iki küp şekeri ağzınıza koyup bir süre emmenin faydasını göreceksiniz. Bir diğer alternatif ise bitki çayları. Kekik, ıhlamur gibi kış çayları biraz bal, limon, karabiber gibi besinlerle zenginleştirilip tüketilirse; boğazda gıcık yaşamaya başlamadan önce sizi korur, eğer başladıysa da bir an önce geçmesine olanak sağlar.
Boğazdaki gıcık için doğal tedavi yöntemleri nelerdir?
- Bir miktar su ve dilediğiniz bitki çaylarını kaynatın, demlenmeye bırakın. Biraz soğuduktan sonra bu çayla gargara yapın.
- Bal, zencefil ve zerdeçalı eşit miktarlarda karıştırın. Macun kıvamına gelecektir. Günde birkaç kaşık tüketebilirsiniz. Bir haftaya kadar buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
- Zencefil de grip, öksürük, gıcık gibi durumlarda büyük yardımcılarımızdan. Bir çay kaşığı bala ekleyeceğiniz bir çay kaşığı zencefili ister uyumadan önce ister sıcak içecekleriniz içinde tüketin. Kısa sürede boğazınızdaki gıcığın geçtiğini göreceksiniz.
Hazırladığınız tuzlu su ile gargara yapmak da boğazdaki gıcığı geçirmede alternatif bir seçenektir.
- Bire iki oranında bal ve tarçını karıştırın. Günde üç tatlı kaşığı tüketin.
- Yine bire iki oranında bal ve karabiberi karıştırıp bir bardak ılık süte ekleyin geceleri uyumadan önce için. Bu karışım aynı zamanda boğazdaki gıcığa eşlik eden öksürüğünüz varsa onun da kesilmesini sağlayacaktır.
- Tüm bunlara ek olarak günlük hayatınızda sıcak içecekler tüketmek, alkol ve kafeinden uzak durmak boğazınızdaki gıcığın geçmesine yardımcı olacak unsurlardandır.