{ "title": "Çocuklarda Boğaz Enfeksiyonu", "image": "https://www.bogaz.gen.tr/images/cocuklarda-bogaz-enfeksiyonu.jpg", "date": "19.01.2024 18:21:39", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Çocuklarda boğaz enfeksiyonu, genellikle mevsimsel olarak etkili olan bir sorundur. Daha çok kış geldiğinde, sonbaharda ortaya çıkan boğaz enfeksiyonu, yaz aylarında da çocukların tükettiği soğuk içeceklerden, banyodan sonra ıslak saçlarla rüzgâra maruz kalma, ortamda klimanın etkisiyle, çocukların dondurmayı fazla tüketmesi nedeniyle oluşabilir. Boğaz enfeksiyonu genellikle virüs kaynaklı ortaya çıkar. Bu nedenle antibiyotik tedavisi bu sorunda yararlı etkilere neden olmaz. En fazla A grubu Beta Hemolitik Streptokok bakterisi nedeniyle boğaz enfeksiyonu sorunu yaşanır. Eğer tedaviye başlanmazsa, tedavi ihmal edilirse nefrit, akut eklem romatizması gibi rahatsızlıkların oluşmasına yol açabilir. Akut eklem romatizması ise kalp hastalıklarının en önemli nedenleri arasında yer almaktadır.

Çocuklarda boğaz enfeksiyonu belirtileri nelerdir?
Boğaz enfeksiyonunun nedeni virüsler olursa, boğaz ağrısına eşlik eden gözlerde iltihap, grip, nezle gibi üst solunum yolu enfeksiyonları, öksürük gibi etkilerde görülür. Eğer bakteriler nedeniyle boğaz enfeksiyonu olursa, ateş yükselmesi, karın ağrısı, baş ağrısı gibi belirtiler boğaz ağrısıyla birlikte etkili olur. Bademcikler şişer, iltihaplanır, boğazda kızarıklık, lenf bezlerinde şişme, dilde çilek görünümü, ciltte küçük döküntülerde görülebilir. Öksürük, nezle belirtileri de hastaları etkileyebilir.

Çocuklarda boğaz enfeksiyonu nasıl teşhis edilir?

Boğaz enfeksiyonu bakteri kaynaklı ortaya çıkmışsa, bu durumda hastalara yapılacak fiziki muayene tanı için yeterli gelmez. Strep swap denilen testle ya da boğaz kültürü ile kesin tanı konulması gerekir. Testle pozitif sonuç alınırsa, boğaz enfeksiyonu teşhisi yapılır. Bunun negatif çıkması halinde, hastaya boğaz kültürünün yapılması şarttır.

Çocuklarda boğaz enfeksiyonu tedavisi nasıl yapılır?

Boğaz kültüründe virüs tespiti yapılamadığında, hastaya antibiyotik tedavisi uygulanır. Bu konuda penisilin grubu olan antibiyotikler oldukça yararlı olur. Fakat tedavinin her şekilde 10 gün sürdürülmesi gerekir. Enfeksiyonun bulaşıcılığı tedavi başladıktan 24 saat sonra geçer. Ancak boğaz enfeksiyonun nedeni virüsler olursa, tedavide hastaların mümkün olduğu kadar rahatlatılması hedeflenir. Ağrı kesici ilaçlarla semptomlar hafifletilir, ateş düşürücü ilaçlarla yüksek ateşin engellenmesine çalışılır.

Çocukların boğaz enfeksiyonundan korunması

Çocuklar içinde bulundukları ortama göre giydirilmelidir. Terledikleri zaman giysileri değiştirilmeli, mümkünse pamuklu olanlar giydirilmelidir. Saçları banyodan sonra, denize, havuza girdikten sonra ıslak bırakılmamalıdır. Bu şekilde ıslak saçlarla rüzgâra çıkılırsa, daha kolay hastalanırlar. Yazın bile içtikleri suların sıcaklığına dikkat edilmeli, soğuk içeceklerden kaçınılmalıdır. Bunun yanında el ve ayakların temizliğine, ortak eşyaların kullanımına özen gösterilerek, enfeksiyonun çocuklara bulaşmasının önüne geçilmelidir. Çocuklar boğaz enfeksiyonundan olumsuz şekilde etkileneceğinden, önemli olan onları bu enfeksiyondan korumaktır.
" } ] }