{ "title": "Boğazda Şişlik", "image": "https://www.bogaz.gen.tr/images/Bogazda-Sislik-98.jpg", "date": "20.01.2024 08:59:31", "author": "beytullah akyel", "article": [ { "article": "
Boğazda Şişlik, özellikle kış aylarında sık sık başımıza gelen rahatsız edici bir durumdur. Şişliğin nedeni çoğunlukla iltihaptır. İltihap tedavi edilmezse alt solunum yolu enfeksiyonuna da neden olur. Bu yüzden bu durum göz ardı edilmemelidir. Boğaz şişliği nefes darlığına boğazda yanmaya ve yutkunmada güçlüğe neden olur. İltihap söz konusu ise mutlaka hastaneye gidilip tedavi olunmalıdır.

Boğazımızdaki bademcikler boğazımızın üst tarafında iki tane bulunur. Bağışıklık sistemimizin bir parçasıdır ve vücudu mikroplara karşı korur.

Eğer mikroplar vücudumuza normalden daha fazla giriş yaparsa bu bademciklerde şişlik meydana gelir ve iltihaplanır. Boğaz şiştiğinde yutkunmada zorluk, boğazda ağrı, halsizlik yorgunluk, ses kısılması, kimi zamanda ateş meydana gelir. Hastaneye gidilip doktor tarafından konulan tanıya göre alınacak ilaçlar tedavide etkilidir. Bunun yanı sıra boğazda şişmeye iyi gelecek bazı yiyeceklerde tedavide etkilidir.

Boğazda Şişlik İçin İyi Gelecek Yiyecekler Nelerdir?

Bunlar bal limon, süt, zerdeçal, siyah turp, ada çayı, ıhlamur, tarçın çayı, sarımsak, bitki çayları ve taze sıkılmış meyve sularıdır. Hastalıktan korunmak için bağışıklık sistemini dengeli beslenme ve bol miktarda alacağımız meyve suları önemlidir.

Boğazda Şişlik Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedavi için şişliğe neden olan bakterinin türü saptanmalıdır. Daha sonra türüne etkili olan antibiyotik günü gününe, saati saatine kullanılmalı aksatılmamalıdır. Eğer bademciklerde şişlik yılda beş defadan fazla meydana geliyorsa ameliyat gerekebilir. Hatta ameliyatla bademciklerin alınması gerekli bir durumdur. Asitli içeceklerden uzak durulması, fazla soğuk sıcak veya acı yiyeceklerden kaçınmak, ağız içini temiz tutmak, sık sık dişleri fırçalamak oldukça önemli bir husustur. Sigara içmemek hatta ve hatta dumanından bile kaçınılmalıdır. Hastalık sırasında ağızdan nefes alınmamalı, burun tıkalıysa bile burun tıkanıklığı ile ilgili ilaç kullanılmalıdır. Bol bol ılık su içilmeli güzelce dinlenilmelidir. Bunlara dikkat edildiği sürece hastalanma oranınız azalır, hastayken bile hastalığı rahat geçirirsiniz.
" } ] }