{ "title": "Boğazda Beze", "image": "https://www.bogaz.gen.tr/images/bogazda-beze.jpg", "date": "21.01.2024 00:29:50", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Boğazda beze, çeşitli hastalıkların etkisiyle ortaya çıkabilir. Bunlar genellikle lenf bezlerindeki şişmeyle meydana gelir. Ancak erken aşamada teşhis edilerek, buna sebep olan etkenin ortadan kaldırılması amaçlanmalıdır. Genellikle kendini şişlikle ve beze gibi etkiyle gösterir. Enfeksiyonlu olursa daha hassas bir hal alır. Bu nedenle boğazda beze fark edilirse, tıbbi yardım alınmalıdır. Ancak araştırılmasında yarar bulunmaktadır. Tedavisinde öncelikle altta yatan neden tespit edilerek, bunların tedavi edilmesi gerekir.

Boğazda beze sebepleri nelerdir?

Büyümüş lenf düğümleri yüzünden oluşan bezeler: Lenf düğümleri genellikle enfeksiyon nedeniyle büyür. Enfeksiyona tepki veren lenf düğümleri büyüyerek, beze halini alır. Enfeksiyon dışında lenf düğümlerindeki büyümeye neden olan etkenler ise;

Bakteriyel sebepler
Virüs kaynaklı sebepler
Kanser: Lenf düğümlerinde olan kötü huylu tümör lenfoma olarak tanımlanır. Bu durum boğazda bezeye neden olabilir.

Lösemi: Akyuvarlarda meydana gelen tümör oluşumu boğazda kümelenerek bezeye dönüşebilir.

Tükürük bezlerinin şişmesi nedeniyle oluşan bezeler: Tükürük bezlerindeki iltihaplanma boğazda bezeye neden olabilir. Bu bakteriler ya da kanserden kaynaklanabilir. Kabakulak, tükürük bezi tümörleri, tükürük bezi taşları şişme, beze etkisi gösterebilir.

Tiroit bezindeki büyümeden oluşan bezeler: Soluk borusu arkasında olan kelebek şeklindeki tiroit bezlerindeki şişme boğazda bezeye neden olabilir. Tiroit kanseri, guatr, basedow hastalığı buna neden olabilir.
" } ] }