{ "title": "Boğaza Kılçık Batması", "image": "https://www.bogaz.gen.tr/images/bogaza-kilcik-batmasi.jpg", "date": "19.01.2024 01:46:34", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Boğaza kılçık batması, bazen balık severleri caydırıcı bir sonuçtur. Bu sorun beraberinde ciddi sağlık sorunlarının yaşanmasına neden olabilir. Ancak bu sebeple kendinizi balık yemekten mahrum etmeyin. Çünkü balık sağlığımız için oldukça önemlidir. Sadece balık yerken biraz daha dikkatli olmalısınız. Özellikle çok kılçıklı balıkları yerken özenli olun. Ancak bir tane bile kılçık boğaza batabilir.

Balık kılçıkları boğazda görülen yabancı cisimler arasında en fazla olanlarıdır. Bunlardan fazla miktarda kalsiyum içeren kemiksi olan balık kılçıkları röntgende kolayca görülebilir. Ancak ince kılçıklı olanların dansitesi daha düşük olur. Boğaza batan kılçık çıkarılmadığında ya da daha derin organlara doğru ilerlediğinde bunun komplikasyonları fazladır. Bunlar içinde en fazla görülenleri boyun apsesi, ana atardamar yırtığı, akciğerler arasındaki boşlukta iltihap oluşmasıdır.

Boğaza kılçık batması durumunda, kılçık en çok bademciklere, dil kökü, dil köküyle akciğerler arasındaki boşluğa, daha nadir olarak yemek borusunun üstüne takılır. Böyle bir durumda kişide boğaz ağrısı, boğazda batma, gıcıklanmayla birlikte kuru öksürük, ağrının eşlik ettiği yutkunma zorluğu ortaya çıkar. Bu durumda kişinin hemen bir sağlık kuruluşuna gitmesi ve boğazdaki kılçığın çıkarılması gerekir.

Boğaza kılçık batması nasıl tedavi edilir?

Bu durumda olan kişinin boğazındaki kılçık görülebiliyorsa, uyutmaya gerek kalmadan özel aletlerle kılçığın çıkarılması mümkündür. Ancak öğürme refleksi fazla olan kişilerde bunu baskılayan anestezik etki yapan spreyler kullanılarak boğazdaki kılçık çıkarılabilir. Tüm bunlar yeterli olmadığı takdirde, kişiye narkoz vererek boğazdaki kılçık çıkarılır. Kılçık yemek borusuna battığında ise ancak bilgisayarlı tomografi çekilerek yeri belirlenebilir. Bu durumda yine narkoz altında kılçık yerinden çıkarılabilir.
" } ] }