{ "title": "Boğaz", "image": "https://www.bogaz.gen.tr/images/bogaz.jpg", "date": "19.01.2024 20:16:34", "author": "ali haydar şahin", "article": [ { "article": "Boğaz, Kafatası ile vücudun alt kısmı arasında köprü kısmı oluşturan, yaklaşık 12 cm uzunluğuna sahip, kafatası alt kısmından başlayarak alt kıkırdak hizasında yemek borusu ile birleşen, kasların meydana getirdiği duvarlardan oluşan sindirim sisteminin ikinci kısmıdır. Boğaz ağız yoluyla başlatılan sindirimin içerdiği yiyeceklerin mideye iletilmesini sağlar. Boğaz ön ve arka kısım olmak üzere iki kısımdan oluşur. Arka kısım duvarı yassı ve dik bir yapıya sahiptir. Bu kısma hiçbir kanal açılmaz. Ön yukarı kısımda ise burun boşluklarının arka kısmına, ön ortada ağız boşluğuna ve en alt kısımda ise gırtlak boşluğu yer alır.

Boğazın orta kısmında yemek borusu ile solunum borusu yer almaktadır. Yetişkin kişilerde ve yeni doğanlarda gırtlak yapısı birbirinden oldukça farklıdır. Yeni doğanlarda gırtlak nefes borusuna göre daha yukarıda bulunur ve bu sayede süt emen bebek aynı zamanda nefes almaktadır. Yetişkinlerde ise gırtlak büyümeyle beraber alt kısma doğru inmiştir. Yemek yeme sırasında ağız kökü kasları kasılarak gırtlağın yukarıya çıkmasını sağlar ve bu sayede yemeğin solunum borusuna kaçması önlenmiş olur. Ayrıca gırtlağı oluşturan yapıda gırtlak kapakçığı vardır ve bu kapakçık nefes alma sırasında gırtlağın ağzını kapatarak buraya nefes kaçmasını engellemektedir.

Boğaz ile ağız boşluğu arasında bademcikler yer almaktadır. Boğazın üst kısmının yan duvarlarında orta kulağa açılan bir boru bulunur. Bu boru burun ve ağız kapalıyken hapşırma sırasında kulağa hava kaçmasına neden olabilir. Yine boğazda meydana gelen geniz eti de bu boru civarında oluşmaktadır. Kulağa damlatılan damlalar bu boru ile gırtlağa kaçabilir. Boğaz özetle boynun gırtlak ve nefes borusunu barındıran ön kısmının tamamına verilen addır.

Başlıca Boğaz Hastalıkları

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları; Farenjit, larenjit ve tonsilit gibi başlıca enfeksiyon çeşitleridir. Bu hastalıklar ses telleri iltihaplanması, gırtlağın tamamının iltihaplanması şeklinde kendini gösterir. Boğaz ağrısı, yutkunma zorluğu ses kısıklığı gibi belirtileri vardır.

Bademcik İltihabı; özellikle kış aylarında en sık rastlanılan hastalık çeşididir. Bademcik iltihabının diğer adı tonsilittir. Tonsilit üşütme ve yüksek ateş ile kendini belli eder ve teşhis ile tedavi edilmezse ortakulak iltihabı, romatizma ve böbrek iltihabına neden olabilir.

Farenjit; sigara kullanmak, tozlu işlerde çalışmak ve tozlu yerlerde sıkça bulunmak, hava değişikliği ve havada meydana gelen aşırı kuruluk sonucu ses tellerinde meydana gelen iltihaplanmadır. Genellikle ses kısıklığı ve yutkunma da zorlanma ile kendini gösterir.

Larenjit; boğazın tamamının iltihaplanmasıdır. Ağrı, yüksek ateş, yutkunmada güçlük çekme ve ses kısıklığı gibi önemli belirtileri vardır.
" } ] }