{ "title": "Boğaz Yanması", "image": "https://www.bogaz.gen.tr/images/bogaz-yanmasi.jpg", "date": "20.01.2024 10:12:31", "author": "Gülşah Bulut", "article": [ { "article": "Boğaz Yanması, daha çok kış aylarında olup genellikle soğuk havalarda daha çok meydana gelmektedir. Ayrıca boğaz yanması küçük büyük denmeden hemen hemen herkesin karşılaşabileceği bir rahatsızlık olmaktadır. Fakat boğaz yanmaları olarak kendisini gösteren ve başka bir rahatsızlık olarak görülebilen tehlikeli durumlarda olabilir. Ancak boğaz yanmaları kısa süreli ise korkulacak bir durum olmamaktadır fakat uzun süreli ve bu hemen hemen her zaman sıklıkla görülüyor ise bir doktor tarafından kontrol olunması gerektirir. Pek çok kişide görülmesi mümkün olan bir rahatsızlık olup her seferinde doktor tarafından verilen ilaçlar ile geçirilmektedir. Ancak günümüzde birçok bitkisel çözüm olmaktadır ve evde hazırlandığında bakımla beraber oldukça da faydalı olmaktadır. Boğazlarda oluşan yanma hissi için pek çok değişik etkenler bulunduğundan dolayı en bilindik vaka ise enfeksiyondan kaynaklanan hastalıklar ve sebebi belli olmayan asitler olmaktadır. Genel olarak hastalığın ilk ve en etkileyici belirtileri ise tıkanıklık ve baş ağrısı komplikasyonları olarak kendini göstermektedir. Aynı zamanda ise viral enfeksiyonlar ile çeşitli bakteriler hastalığın kişiler tarafından en çok görülme nedeni olarak da bilinmektedir. Boğaz yanması ayrıca genel olarak en çok bayanlar da ve çocuklar da görülse bile erkeklerde de görülme oranı yüksek olmaktadır.

Boğaz yanmalarını ise günlük yaşam da tüketilen hazır besinler ve asitli içeceklerin tüketiminden dolayı boğaz yanmasının şiddeti arttırmaktadır. Boğazdaki yanma hissi çok sert bir şey yendiğinde ya da çok sıcak bir şey içildiğinde de kendini gösterir ve boğaz yanması midede bulunan asitlerin yemek borusuna geri akmasıyla ve mide ekşimesinden de meydana gelmektedir. Bir de boğaz yanmalarının nedenlerinden biri ise bakteriler ve virüsler olmak üzere enfeksiyonlardan kaynaklanmaktadır. Bakterilerin yarattığı boğaz yanması çeşitli şekilde hastalıklarla birlikte ortaya çıkmaktadır. Boğaz yanmasına neden olan virüslerden soğuk algınlığı üşütme olarak da adlandırılabilir ve boğaz yanmasının nedenleri arasında olmaktadır. Boğaz yanmalarını çoğaltan veya neden olan yiyeceklerden de uzak durulmalıdır örneğin asitli içecekler (Kola, alkol vb), baharatlı yiyecekler, dondurmalar, buzlu sular, sigara, turşu, aşırı sıcak içecekler, acılı yemekler. Ayrıca boğaz yanması yaşayan kişi sık sık kuru şekilde öksürüğe yakalanır veya boğazına yabancı cisim takılması şeklinde bir his oluşur. Fakat boğaz yanması yaşayan kişi yeme ve içmesine dikkat ederek korumaya alır ise kısa sürede iyileşmesi görülür. Boğaz yanmasına dikkat edilmediği ve azdırıcı şeyler tüketildiği zaman ileride reflü, gastrit gibi rahatsızlıklar oluşturabilir.

Bir de boğaz yanması kalınan ortamın kuru olmasından kaynaklı da olabilmektedir. Bu nedenle kalınan ortamın sürekli nemli olması lazımdır. Yani odada buhar makinesi olmalı veya aralıklı şekillerde içeride ağzı açık bir kap içerisinde su kaynatılmalıdır. Daha sonra boğaz yanması yaşayan kişi ilk olarak vücuda su alımını çoğaltmalıdır. Toz durumu oldukça çok olan yerlerden kaçınılmalıdır, sigara dumanına maruz kalınan ortamda durulmamalıdır veya yanmalar hiçbir şekilde geçmiyor ise gün içerisinde 3-4 defa tuzlu bir suyla gargara yapmak yanmayı oldukça yatıştırmaktadır.
" } ] }