{ "title": "Boğaz Yanması Öksürük", "image": "https://www.bogaz.gen.tr/images/Bogaz-Yanmasi-Oksuruk-99.jpg", "date": "21.01.2024 05:51:41", "author": "mesut ulusal", "article": [ { "article": "
Boğaz Yanması Öksürük, üst solunum yolları enfeksiyonlarından meydana gelen bir rahatsızlıktır. Boğaz yanması öksürük hissi nedene yönelik tedavi ile düzelecek bir hastalıktır. Bu yanmaları ve öksürükleri önlemek için çeşitli tedavi yöntemleri vardır. Fakat bu tedavilerde yapılan bolca yanlış vardır. Bu yanlışların sonucunda farklı hastalıklar tetiklenmiş olur. Boğaz yanması öksürük genelde reflü ve alerjilerden kaynaklı ortaya çıkar. Yanmayla birlikte boğazda öksürük meydana gelir.

Boğaz yanması öksürüknedenleri

Reflü, boğaz yanması öksürük hastalığının en belirgin nedenidir. Mide kısmındaki asidin yemek borusuna gitmesi sonucu reflü oluşur. Bu asit sonucunda da boğazda yanma hissi öksürük oluşur. Bu hastalığın başka bir belirtisi de boğazda ekşi bir tat ve mide bulantılarıdır.

Alerjilerde en az reflü kadar boğazda yanma yapar. Alerjiye neden olan hava kirliliği, mevsim değişikliği veya bazı yiyecekler olabilir. Alerjilerin sonucunda ağız, burun ve boğazda kuruma olur. Kuruma da öksürük ve yanmaya sebebiyet verir.

Boğaz kuruluğu, tahrişe neden olur. Boğaz da nem oranı az olduğu için yanma hissi ile öksürük olabilir.

Yemek borusu iltihabı, boğaz yanması öksürüğe neden olur. Bu hastalık eş zamanlı olarak rahatsızlık hissine, aşırı bir şekilde geğirmelere ve göğüs bölgesinde ağrılara neden olur. Bu rahatsızlığın farklı tedavi yöntemleri vardır. Lütfen doktorunuza başvurun.

Grip ve soğu algınlığı, aşırı ateş halsizlik sürekli uyku hali gibi belirtilerinin yanında boğaz yanması öksürük hissi de yaşatır. Yaşlılar ve çocuklar bu gibi hastalıklardan fazlasıyla etkilenir.

Östaki borusu drenajı, burnun arka tarafı, orta kulak ve boğaz arasındaki kısımlara östaki kanalları adı verilir. Orta kulakta basıncın normal olması gerekir. Ortak kulaktaki basıncı normal seviyede tutmak ve kulaktaki fazla sıvıyı dışarı atmak östaki kanallarının görevidir. Fakat soğuk algınlığı veya grip hastalığına yakalandığınız zaman östaki kanalları fazla sıvıyı dışarı atamaz ve burun ya da kulaklar tıkanır. Bunların sonucunda boğaz yanması öksürük oluşur.

Enfeksiyon, virüsler ve bakteriler yüzünden boğaz da yanma ve öksürük oluşturan başka bir etkendir.

Boğaz yanması öksürüknasıl geçer?

Boğaz yanması öksürük farklı nedenlerden kaynaklanıyor olabilir. Tedavide ilk aşama tanıyı koymak olmalıdır. Bunun için de doktora başvurmak gerekir. Doktora gitmek istemiyorsanız da bazı yöntemler ile boğazınızı rahatlatabilirsiniz. Bunlar; karbonat su karışımı ile gargara yapmak, gece yatmadan önce bal süt karabiber karışımını içmek, bolca C vitamini içeren meyveler tüketmek ve boğaz bölgesine buhar tedavisi uygulamak olabilir.

" } ] }