{ "title": "Boğaz Yanması Neden Olur", "image": "https://www.bogaz.gen.tr/images/Bogaz-Yanmasi-Neden-Olur-19.jpg", "date": "21.01.2024 18:50:14", "author": "selin erdüm", "article": [ { "article": "Boğaz yanması neden olur, sorusunun cevabı genelde alerjiler ve reflüdür. Bu nedenlerden dolayı ortaya çıkabileceği gibi başka nedenler de rol oynayabilir.

Boğaz yanması neden olur?

Reflü: Genel olarak boğaz yanmasının başlıca sebebi reflüdür. Mide asidinin boğaza kaçmasıyla ortaya çıkar ve boğazda yanmaya sebep olur. Reflü belirtisi olarak boğazda yanma gösterilebilir. Ek olarak mide bulantısı, ağızda oluşan ekşi tat, göğüs ağrısı, mide bulantısı belirtiler arasındadır. Genelde yemek sonrasında, nadiren de yemek sırasında meydana gelir.

Alerjik etkenler: Alerjiler boğazda ve göğüste yanmaya sebebiyet verebilirler. Bulunulan hava koşulları, tüketilen yiyecekler boğazda kaşıntı, iltihap ve ağrıya neden olabilir.

Grip ve soğuk algınlığı: Özellikle bünyeleri hassas olduğu için yaşlılarda ve çocuklarda yaygın olarak görülür. Soğuk algınlığı ve grip nedeniyle ağrı ve ateşin yanı sıra boğazda yanma da meydana gelir.

Boğaz kuruluğu: Havadaki nem oranı azlığından kaynaklı boğaz, burun ve ağızda tahriş ve kuruluk oluşabilir. Bu da boğazda yanma hissine neden olur.

Enfeksiyon: Bakteri ve virüslerin neden olduğu hastalıklardan dolayı boğazda kuruluk hissi meydana gelir. Üst solunum yolu hastalıklarının yayıldığı bölüm burun, sinüsler ve boğazdır. Bademcik iltihab, sinüzit, bronşit, grip gibi enfeksiyonlar boğazda tahrişe neden olur.

Boğazda yanmaya ne iyi gelir?

Boğazda yanmaya birçok şey neden olabileceği için öncelikle doğru teşhis yapıp ondan sonra tedaviye başlanmalıdır. Boğaz yanmasına bazı ev yapımı ürünler iyi gelmektedir:

Karbonat: Yarım ya da bir kaşık karbonat bir bardak su ile karıştırılıp içildiğinde reflüden kaynaklı boğaz yanmalarına iyi gelmektedir.

C vitamini: C vitamini her zaman grip gibi nedenlerden dolayı ortaya çıkan enfeksiyonlarda tedavi yöntemi olarak kullanılır. Bunun nedeni enfeksiyonlarla baş edebilmek için bağışık sisteminin güçlenmesini sağlamaktır. Tedavi görecek olan kişi günde 3 kez c vitamini tüketmelidir. C vitamini bakımından zengin olan besinler domates, biber, çilek, mango, portakaldır.

Zencefil: Boğaz ağrısını yatıştırmak için zencefil çayı tüketebilirsiniz. Kaynamış olan suya bir parça zencefil atıp 3-4 dakika beklettikten sonra çayı içebilirsiniz.

Buhar: Buhar boğaz ağrısında etkili bir yöntemdir. Geniş bir kaba sıcak suyu koyduktan sonra başınızı eğip üzerine bir havlu örtün ve buharı solumaya başlayın.
" } ] }