{ "title": "Boğaz Tıkanıklığı", "image": "https://www.bogaz.gen.tr/images/Bogaz-Tikanikligi-69.jpg", "date": "23.01.2024 03:57:39", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Boğaz Tıkanıklığı, Boğaz tıkanıklığı genellikle bir hastalık sebebi ile oluşur. Ayrıca tıkanıklığın sebebi yenilen besinlerin boğazda takılması veya boğaza yabancı cisimler kaçması da olabilir. Şayet bir yabancı cismin boğaz yolunu tıkaması neticesi nefes alma zorlaşmış ise hemen bir sağlık kurumuna gidilmeli ve bu arada da zaman geçirmeden nefes yolunu açmak için gerekli olan ilk yardım tedbirleri alınmalıdır. Hastalık, enfeksiyon ya da bademcik şişmesi gibi problemlerden dolayı boğaz tıkanması baş göstermiş ise bu durumda da iyileştirici tedavi için doktora müracaat edilmelidir.

Boğazda tıkanıklığın ve nefes alamamanın temel nedenlerinden biri mikrobik olarak kişinin hastalığa yakalanması ve nezle, grip, soğuk algınlığına girmesi ile olur. Soğuk kış mevsiminde fazla soğukta kalma ile ve sıkı giyinmeme ile de bireyin boğazdaki tıkanıklık ve nefes alamama ile baş etmesi gerekebilir. Bu durumda daha titiz davranmak gereklidir. Bu tarz boğaz tıkanıklıkları çok sık rastlanan ve problem olan bir durum değildir. Uzman kontrolünde bir antibiyotik kullanımı ve sıcak içecekler tüketilerek eski durumuna ve sağlığına kavuşur.

Boğazda tıkanıklık ve nefes alamamanın bir diğer nedeni de orta kulak iltihabının olmasıdır. Orta kulakta oluşan bu iltihap ile bireyin sağlığı olumsuz etkilenir ve boğaz ağrısı bununla beraber yoğun bir kulak ve baş ağrısı ortaya çıkar. Bu ağrıların oluşumuna sebep olan orta kulak enfeksiyonlarının çözümü iltihap kurutucu ilaçların kullanımıdır. Yine bunun kararını Uzman hekim verecektir. Bu yolla kulaktaki ağrı ve boğazdaki tıkanıklık gider.

Boğaz tıkanıklığı sebepleri nelerdir?
Bu sebeple bu durumu ciddiye almak ve en kısa sürede Uzman doktorla görüşmek gerekir.

Boğaz tıkanıklığı tedavisi: Boğaz tıkanıklığına virüslerin sebep olduğu düşünüldüğünde antibiyotik verilmesi gerekli değildir. Fakat sıklıkla virüslerin yaptığı iltihaba bakterilerde eklendiğinden antibiyotikler hastalığın iyileşme süresini kısaltmaktadırlar. Antibiyotik olarak penisilin türevleri, sefalosporin ya da makrolidler kullanılabilir. Antibiyotiklerin yanı sıra, ağrı kesici-ateş düşürücü ilaçlar, alerji düşünülen hastalarda antihistaminikler, öksürük kesiciler ve ağız gargaraları kullanılabilir. Pastiller çoğunlukla faydasızdır. Hem hekimin tedavi uygulaması hem de hastanın bazı durumlara dikkat edilmesi gereklidir. Alerji, burun kemiğinde eğrilik ya da burunda et, sinüzit, reflü gibi hastalıklar uygun biçimde gerekirse ameliyatla düzeltilmelidir. Geniz akıntısın azaltıcı ilaçlar ya da ağız gargaraları kullanılır. Bazen reflüyü önleyici ilaçlarda verilebilir. Bireyin dikkat edeceği durumların başında sigaranın dumanından bile uzak durmak gelmektedir. Dikkat edilecekler şöyle sıralanabilir:

" } ] }