{ "title": "Boğaz Taşı", "image": "https://www.bogaz.gen.tr/images/Bogaz-Tasi-78.gif", "date": "19.01.2024 10:36:27", "author": "Handan özkahraman", "article": [ { "article": "Boğaz taşı, boğazımızın her iki yanında bulunan bademcikler lenfoid dokudan oluşmaktadır. Bademcikler bağışıklık sistemimizin bir bölümünü oluşturduğundan, vücudumuzu enfeksiyondan korumakla görevlidirler. Boğaz taşı, bademciklere yapışık olarak görülmekte olan, partiküllerdir. Sarı ya da beyaz renkte olabilirler ve kötü koku yayarlar. Boğazdaki bademcikler pürüzlü bir yüzeye sahiptirler. Üzerinde girintili çıkıntılı tabakalar mevcuttur. Yemek parçaları, hastalandıktan sonra kalan iltihaplı kısımlar, tükürüklerle yutulduğunda, aralarda birikintilerin kaldığı kitleler oluşur. Bu oluşan kitleler ölü hücrelerden oluşmaktadır ve bakterilerin yerleşmesi için birebirdir. Tabii ağız içindeki bu bakterilerin oluşmasıyla, ağızdan gelen kötü kokuların da nereden geldiğini anlamak mümkündür.

Boğaz taşı bulunan kişilerde sıkgörülen rahatsızlıklar

Kötü kokunun ağızdan çıkıp, çevreyi olumsuz etkilemesidir. Boğaz taşı bulunan kişiler ayrıca, çabuk hastalanırlar ve bakterilerden kurtulmaları mümkün olmayabilir. Tam iyileştim derken, boğaz taşının ağzın içine yerleşmiş olması, rahatsızlık verebilir ve hasta tam olarak iyileşemez. Ağızda metalik bir tat oluşabilmektedir. Öğürmekle gelen öksürmeler olabilir. Bununla birlikte, kusma hissi ve en tehlikelisi, nefes alamayıp boğulma riskleri de vardır. Yiyecekleri yutarken ya da tükürük yutarken boğazda acıma olabilmektedir. Yutma güçlüğü çeken hasta, bununla birlikte kulağa giden bir ağrıyla da başa çıkmak zorunda kalabilir.

Boğaz taşı tedavisinde kullanılan yöntemler

Genelde boğaz taşını insanlar dillerinin kenarlarıyla attırmaktadır. Boğaz taşı için hemen tedavi yöntemi aranmaz. Kendiliğinden geçmesi beklenir. Kişi evde kendisinin hazırlamış olduğu, ılık ve tuzlu suyla, bademciklerini temizleyebilir. Bunu birkaç gün, uygularsa boğazındaki taşlardan ve bakterilerden de kurtulmuş olabilir. Bunların yanı sıra uygulanan birkaç yöntem daha vardır;
Boğaz taşı oluşumundan korunma yöntemleri nelerdir?

Boğaz taşı, oluşumunu engellemek için yapılabilecek en güzel şey, yiyecekleri yutmadan önce iyice çiğnemektir. Yiyecekleri su ile yutmak iyi olabilir. Eczanelerde satılan ağız gargaraları kullanılabilir. Diş fırçalanmasına özen gösterilmelidir. Genizde akıntı varsa, hastalık ilerlemeden tedavi edilmelidir ki, boğaz taşına neden olmasın.
" } ] }