{ "title": "Boğaz Kuruluğu", "image": "https://www.bogaz.gen.tr/images/bogaz-kurulugu.jpg", "date": "20.01.2024 15:01:21", "author": "betül kızılkaya", "article": [ { "article": "
Boğaz kuruluğu, Boğaz kuruluğu özellikle kış aylarında boğazımızda kaşıntı ve yanma ile başlayarak ağrıya dönüşen bir tür rahatsızlıktır. Yaz aylarında da kuru hava ile de gerçekleşir. Bu zamanlarda böyle havalarda biraz daha özen gösterilmeli, beslenmeye dikkat etmeliyiz.

Boğaz kuruluğu nedenleri arasında kuru havaların olduğunu söylemiştik. Kış aylarında havadaki nem miktarı azaldığı için nefes alışımızda boğazda bir kaşıntı oluşur ve boğaz kuruluğu başlar. Yaz aylarında ise sıcaklarda klima çalışan ortamlarda bulunan kimselerde de boğaz kuruluğu görülür. Alerji yapan malzemeler de boğaz kuruluğuna neden olmaktadır. Polen, hayvan tüyleri, temizlik malzemeleri en çok kuruluğa sebep olan malzemelerdir. Alerjinin yanında vücuttaki sıvı eksikliği de boğaz kuruluğuna neden olmaktadır. Bol su içmeli ve tuzdan uzak durmamız gerekir. Beslenmemize dikkat etmeli, botülizm adlı bakteri bu zamanlarda gıda zehirlenmesi yapar ve boğaz kuruluğu ilk belirtisidir. Böyle durumda acil doktora gitmemiz gerekir. Tükürük ve gözyaşı azalması varsa salgı bezlerini tehdit eden sjögren adı verilen bir hastalıkta boğaz kuruluğu oluşturmaktadır. Yine sigara ve alkol boğaz kuruluğuna sebeptir. Bu maddeler vücutta bulunan nemi emer ve yok eder. Böylece boğaz kuruluğunu da tetiklemiş olur. Enfeksiyon hastalıkları da kuruluğa neden olur. Hapşırma, öksürük, aksırma ve tükürük yoluyla yayılırlar. Bademciklerde bu enfeksiyonlardan nasibini alır ve boğaz kuruluğuna sebep olur. Boğaz kuruluğunu hafife almamak gerekmektedir. Çünkü gırtlak kanserinin belirtileri arasında boğaz kuruluğu ilk sırada yer almaktadır. Aşırı yağlı ve baharatlı yemekler, diyabet, larenjit, yüksek ateş ses tellerine baskı kuruluğa neden olur. Bunların dışında diyabet, larenjit, ses tellerine baskı, yüksek ateş aşırı yağlı ve baharatlı yemekler boğaz kuruluğuna neden olmaktadır.

Boğaz kuruluğunun tedavisi de nedenleri gibi çoktur. Burada önemli olan boğaz kuruluğunun sebebi ne ise ona göre tedavi yöntemi uygulamak ve ona yönelmek uygun olacaktır. Boğaz kuruluğunu engellemek için ilk önce bol sıvı almak gerekir. Uzmanlar en günlük en az 8 bardak su içmeyi tavsiye ederler. Nem seviyesi düşen kapalı ortamları, yatak odalarını ve bulunduğumuz ortamları nemlendirmekte uygun çözüm yoludur. Günümüzde en yaygın bir tedavi yolu da elma sirkesi ile gargara yapmaktır. Ilık su ile 1 yemek kaşığı elma sirkesini karıştırıp gargara yapın. Bu tedavi yöntemiyle kaşıntıya neden olan bakterileri boğazdan atmış olacağız. Boğaz kuruluğu yaşıyorsak ılık su, bal ve limonu karıştırarak hazırlanan içeceği günde 2 bardak içerek hastalığımızın tedavisini yapmış oluruz. Bunların yanında meyan kökü çayı, yeşil çay, papatya çayı, ada çayı gibi doğal bitki çayları da boğaz kuruluğunun tedavi yöntemleri arasındadır. Bu doğal tedavi yollarının yanında ilaç tedavisi antibiyotikler, boğaz pastilleri ve alerji ilaçları kuruluğu önler. Kuruluğa neden olmak için alkol, sigara kesinlikle uzak durmanız gereken maddeler. Alerjiden uzak durun. Aşırı yağlı yemekler ve baharatları az tüketmeli tuzu azaltmalısınız. Ses tellerini dinlendirerek bağırmadan kaçının ve az konuşun. Yüksek ateş ile boğaz kuruluğu var ise ve bir haftadan uzun sürdüyse acilen doktora gitmenizde fayda vardır.
" } ] }