{ "title": "Boğaz Kuruluğu Yutkunma Zorluğu", "image": "https://www.bogaz.gen.tr/images/Bogaz-Kurulugu-Yutkunma-Zorlugu-87.jpg", "date": "20.01.2024 05:00:32", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Boğaz Kuruluğu Yutkunma Zorluğu, Boğaz kuruluğu tüm yaş aralıklarında görülebilirken bağışıklık sistemi zayıf olan kişilere daha fazla görülmektedir. Boğaz kuruluğunun en belirgin özellikleri boğazda hassasiyet ve kuruluk, boğazda ağrı ve yanma, sesin kısılması, besinleri yutma zorluğu, öksürük, hapşırma nöbetleri şeklinde sıralanabilir. Bunlara bağlı olarak ayrıca kişide yüksek ateş ve baş ağrısı da gözlenir. Boğaz kuruluğu yutkunma zorluğu havadaki nemin azalmasından kaynaklı olarak genellikle kış aylarında gözlenir. Farklı nedenlerle yaz aylarında da boğaz kuruluğu yaşanır. Sıcak havalarda klima çalıştırıldığı için havadaki nem kaybolur. Uzun süreli klimalı ortamlarda kalmak da boğaza kuruluğuna neden olur. Ayrıca polen, hayvan tüyleri gibi etkenler ve temizlik malzemeleri gibi kimyasallar alerjik reaksiyonları artırdığı için boğaz kuruluğuna neden olabilir.

Boğaz Kuruluğu Yutkunma Zorluğu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Boğaz kuruluğunu hafife almamak gerekir. Çünkü gırtlak kanseri gibi ciddi hastalıkların belirtileri arasında boğaz kuruluğu ve yutkunma zorluğu ilk sırada yer almaktadır. Düzenli ve sağlıklı beslenmek gerekir. Boğaz kuruluğunun tedavisi de nedenleri gibi oldukça fazladır. Burada en önemli konu önce boğaz kuruluğunun neyden kaynaklandığını tespit etmek ve ona uygun tedavi yöntemi seçmektir. Bunun için Uzman bir doktora görünmekte fayda vardır. Boğaz enfeksiyonları nedenine bağlı olarak 3-7 gün arasında sürebilir. Hafif enfeksiyonlarda herhangi bir tedaviye ihtiyaç duyulmayabilir ve enfeksiyon kendiliğinden geçebilir. Diğer durumlarda, özellikle bakteriyel enfeksiyonlar genellikle antibiyotiklerle tedavi edilmektedir. Çünkü boğaz enfeksiyonu alerjiye bağlı olarak görülüyorsa antibiyotik kullanmaya başladıktan 24 saat sonra bakteriyel boğaz enfeksiyonu bulaşıcı özelliğini kaybeder. Uygulanacak antibiyotik benzeri ilaç tedavisinin yanı sıra doğal ve bitkisel yöntemlerden destek almak her zaman için iyi sonuçlar verir. Kişinin sosyal yaşamında dikkat etmesi gereken birkaç konu vardır. Bunlardan birincisi sıvı tüketimidir. Vücuttaki sıvı eksikliği de boğaz kuruluğuna neden olur.

Yutkunma zorluğu yaşamamak için günlük su tüketimi minimum 2 litre olacak şekilde alışkanlık kazanılmalıdır. Düzenli ve sağlıklı beslenmek gerekir. Varsa eğer alkol ve sigara tüketimi kesinlikle bırakılmalıdır. Aşırı yağlı, baharatlı yemeklerden ve asitli içeceklerden uzak durulmalıdır. Nem seviyesi düşük kapalı ortamları, yaşam ve yatak odalarını nemlendirmek de çözüm yollarından bir tanesidir. Boğazdaki kuruluğu gidermek için suya katılmış elma sirkesi ya da ılık tuzlu su ile gargara yapılarak geri tükürülmesi boğazın rahatlamasına yardımcı olur. Bu sayede en sık şikâyet edilen konu olan kaşıntıya karşı bakteriler boğazdan atılmış olur. Ayrıca 1 bardak ılık suya 1 adet limonu sıkıp 1 tatlı kaşığı bal katarak hazırlanan içecek günde 2-3 defa mutlaka içilmelidir. Bunların yanında meyan kökü çayı, yeşil çay, papatya çayı, ada çayı ve ıhlamur gibi doğal bitki çayları da boğaz kuruluğunun tedavi yöntemleri arasında yer alır.
" } ] }