{ "title": "Boğaz Kaşıntısı", "image": "https://www.bogaz.gen.tr/images/bogaz-kasintisi.jpg", "date": "23.01.2024 03:51:16", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "Boğaz kaşıntısı veya gıdıklanması çoğunlukla minik bir rahatsızlıktan daha fazlası değildir. Soğuk algınlığının veya alerjilerin bir belirtisi olabilir ya da kuru havada meydana iştirak eden sebebiyle ortaya çıkar. Ama birçok kez hale iştirak eden boğaz kaşıntısı can sıkabilir. Boğazdaki kaşıntı uykunuzu bozabilir, gündelik işlerinizden dikkatinizi dağıtabilir, boğazda ağrı ve tahrişe sürükleyebilir.

Boğaz Kaşıntısı Neden Olur?

Boğazın yüzeyleri mukus dokusuyla ve sinir hücrelerinin uç noktalarıyla kaplıdır. Bu sinir uçları yiyecekler, havada meydana iştirak eden, virüsler veya alerjik reaksiyonlarla tahriş olabilir. Mukusun normalde boğazı nemlendirmesi ve yiyeceklerin kolayca geçmesini sağlaması gereklidir. Fakat ara sıra mukus kuruyabilir ve boğaz kaşınabilir. Bu çoğunlukla bir enfeksiyon veya vücudun susuz kalması sebebiyle ortaya çıkar. Birtakım durumlarda da beden çok mukus üretir, boğazı fazla nemlendirerek, yeniden kaşıntıya sürükleyebilir.

Boğaz Kaşıntısı Sebepleri Nelerdir?

Boğaz kaşıntısının sebepleri şunlardır:

Vücudun Susuz Kalması (Dehidrasyon)

Boğaz kaşıntısının anlaşılan en yaygın sebebi vücudun susuz kalmasıdır. Boğaz kuruduğunda ve duyarlı dokuyu savunmak amaçlı olması gerektiği kadar mukus üretilmediğinde meydana çıkar. Genellikle su içmek destekçi olur. Fakat işe yaramazsa, hekime danışmalısınız. Bir Çok Kez hâle iştirak eden dehidrasyon daha önemli bir tıbbi problemin belirtisi olabilir. Bu sorunlardan bazıları şeker sağlık sorunu ve virüslerin neden olduğu bir enfeksiyondur.

Beslenme, İlaçlar ve Hayat Şekli

Yeterince su içmemeye ek model, birtakım rızık ve içecekler boğaz kaşıntısına sürükleyebilir. Kafein vücudun susuz kalmasına sürükleyebilir. Bu yüzden çok kahve ve çay tüketiyorsanız boğazdaki kaşıntının nedeni bu olabilir. Birtakım antidepresanlar ve ilaçlar da boğazda kaşıntıya neden olabilir. Bunun amaçlı ilaç prospektüslerini dikkatlice okuyun. Sigara içmek de boğazı tahriş ederek kaşıntıya neden olabilir.

Bu alışkanlıklarınızı değiştirerek ve benzer ilaçlar dair doktorunuzdan yardım alarak boğazda kaşıntı derdinden kurtulabilirsiniz.

Boğazın Ekstrem Kullanımı

Boğazı gün süresince ekstrem kullanmak, kurumaya ve kaşıntıya yol açar. Çok fazla konuşanlarda veya öksürenlerde, sesli ve hata biçimde şarkı söyleyenlerde, bağıranlarda veya horlayanlarda görülür. Bununla birlikte bir sağlık sorunu sonucu ağzından soluk almak zorunda kalanlarda veya öksürenlerde meydana gelir.

Enfeksiyonlar

Boğazınızda bir enfeksiyon oluşması mümkündür. Çoğunlukla bademciklerde ortaya çıkar ve onların tahriş olmasına yol açar. Boğaz enfeksiyonları antibiyotik veya antiseptiklerle tedavi edilebilir. Minik boğaz enfeksiyonları tuzlu suyla gargara yapıldığında geçebilir. Şayet birçok kez boğazınız kaşınıyorsa tuzlu suyla itinalı model gargara inşa ederek, ağız hijyenini de sağlamış olursunuz. Zira tuz bakteri ve mikropları yok eder.

Enfeksiyonu engellemek amaçlı dişlerinizi fırçalamayı ve diş ipi kullanmayı ve yemeklerinizi düzgünce pişirmeyi unutmayın.

Alerjiler

Alerjik reaksiyonlar boğazın kaşınmasına neden olabilir. Bu bahar alerjisi de olabilir, yediğiniz bir şeyden de kaynaklanabilir. Şayet birçok kez boğaz kaşıntısı çekiyorsanız, hangi yiyecekleri yediğinizde nasıl hissettiğinizi yazdığınız bir defter tutun. Bu, boğaz kaşıntısına neden meydana iştirak eden vaziyetleri öğrenmenizi sağlayabilir.

Psikolojik Sebepler

Boğaz kaşıntısına eşlik eden boğaz temizleme ve öksürme sinir bozucu bir alışkınlık haline gelebilir. Ara Sıra boğaz kaşıntısı psikosomatik olabilir, yani buna neden meydana iştirak eden hiçbir harici etken yoktur. Bunun Gibi bir sorun çoğunlukla boğaz tahrişine neden meydana iştirak eden hakikat bir olaydan daha sonra ortaya çıkar.

Boğaz Kaşıntısı Rehabilitasyonu

Boğaz kaşıntısının çoğu rehabilitasyonu vardır, fakat tedavi yollarına geçmeden öncesinde problemin önemli olup, olmadığına hüküm verin. Şayet kaşıntıya ek model, kızarıklık ve soluk darlığı çekiyorsanız, çabucak tıbbi bir yardım alın. Zira bu anafilaksinin belirtisi olabilir ve hayatı tehdit edebilir.

" } ] }