{ "title": "Boğaz Kaşıntısı Öksürük", "image": "https://www.bogaz.gen.tr/images/Bogaz-Kasintisi-Oksuruk-52.jpg", "date": "19.01.2024 07:59:47", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "Boğaz kaşıntısı öksürük, Boğazımız bedenimizin hassas yerlerindendir. Bunun nedeni, nefes borusunun başlangıcı olan yutak bölgesinde sesin oluştuğu gırtlağın varlığı, üşütme ve alerjiye duyarlı yutak yan duvarlarında bulunan bademciklerin olması ve daha birçok hassas organelin boğazda olması boğazımızın durumunu özel kılmaktadır.

Boğazımızda ortaya çıkan gıcıklanma ve kaşıntı öksürük oluşmasına neden olur. Böylesi rahatsızlıklar hasta tarafından çok önemsenmez. Bu durum genel olarak soğuğa bağlı enfeksiyon nedeniyle ortaya çıkar. Devamlı boğazda meydana gelen kaşıntı ve öksürük boğazın gıdıklanmasına neden olur. Bu gıdıklanmanın sürekli olması hasta konforunu bozar. Boğaz da oluşan bu durum hastanın fiziksel ve psikolojik olarak rahatsızlanmasına neden olur.

Kaşıntı ve öksürüğün nedenleri neler olabilir?

Alerjik reaksiyonlar, Bazı insanların vücudu dış etkenlere karşı belli alerjik reaksiyonlar gösterir. Alerji bazen boğaz da meydana gelebilir. Boğaz da oluşan alerji kaşıntı ve öksürüğü neden olur. Bu durum, geneli kapsamasa da kimi insanlar da besinlere karşı (Süt, yumurta, bal gibi), kimi insanlarda da polen ve ev tozu (Akar) gibi tozlara karşı alerjik reaksiyon üretirler. Esasen alerji vücudun alerjenlere karşı savunma amaçlı aşırı tepki vermesinden kaynaklanır. Boğazda alerji genel olarak polen ve tozlardan meydana gelir. Bu durumun düzeltilmesi için polen oluşan bahar aylarında kişinin kendini tanıyarak çok dışarıya çıkmaması gerekir.

Üşütme, Kış aylarının başlaması ile üşütmeden kaynaklanan hastalıklarda çoğalmaktadır. Boğaz enfeksiyonları kış aylarının vazgeçilmez hastalığıdır. Hemen hepimiz kış aylarında bir kere boğaz hastalıklarına yakalanırız. Boğaz da meydana gelen üşütme kaynaklı akıntı ve iltihaplanmalar boğaz da kaşıntı ve öksürüğü neden olur. Bunun düzeltilmesi için hasta vücut direncini artıracak eylemler de bulunması gerekir. Bu eylemlerin en önemlisi istirahattir. Bunun yanı sıra bol C vitamini tüketmek gerekir. Aşırı ve inatçı kaşıntı ve öksürük için KBB uzmanına görünmek gerekir.

Boğazda bezelerin özelliğini kaybetmesi, Özellikle ilerleyen yaşlar ile boğaz bezelerinde deformasyon meydana gelir. Yaş ilerledikçe insanın sindirim sistemi hassasiyetini kaybeder ve vücut ısısı yükselir. Bu durumda hasta aşırı soğuk su içme ihtiyacı hisseder. Bu durumda boğaz bezelerinde hasar oluşur. Boğazda takıntı öksürük ve kaşıntı oluşur. Böyle durumlarda hastanın doktora görünmesinde fayda vardır.

Boğaz enfeksiyonları, Boğazımızda bakteri ve enfeksiyonlar sürekli bulunur. Bunlar kişinin dış etkenlere karşı zayıf olduğu bir dönemde ortaya çıkar. Genel olarak dayanıksızlık soğuk aylarda ve beslenme bozukluklarının olduğu zamanlar ortaya çıkar. Daha çok bademciklerde iltihap oluşumu ile gelişen bu olay bademciklerin iyice şişerek yemek borusu girişini iyice daraltmasına kadar devam eder. Böylece hastanın boğazında kaşıntı, öksürük, ağrı ve yutkunma zorluğu ortaya çıkar. Bu durumun düzeltilmesi için doktora başvurmak en doğru seçim olacaktır.
" } ] }