{ "title": "Boğaz Kanaması", "image": "https://www.bogaz.gen.tr/images/bogaz-kanamasi.jpg", "date": "21.01.2024 13:46:55", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "Boğaz kanaması, ağız boşluğundan sonra gelen geçit kısmına boğaz adı verilmektedir. Akciğerlere giden hava sayesinde mideye giden yiyecek lokması orta kulağa ulaşacak olan ses dalgaları bu bölgeden geçer. Ayrıca boğazın iki yanında bulunan lenf sistemi ağız yoluyla alınacak mikropların daha ileriye gitmesine neden olacaktır. Boğazın uzunluğu ise 5 santim ile 14 santim arasında olmaktadır.

Boğazın solunum görevi, yutkunma görevi, ses ve konuşma görevi, vücudu mikroplara karşı korumayla ilgili önemli görevleri olmaktadır. Boğaz kanaması, tıbbi literatürde hemoptizi olarak bilinmektedir. Boğaz kanamasında kan tükürme, solunum sisteminden yani akciğerlerden, bronşlardan, trakeadan ve boğazdan akan kanın ağızdan çıkması olayına hemoptazi veya kan tükürme adı verilir. Mideden gelen veya kusulan kanada, hematemez adı verilmektedir. Boğaz kanamasının kaynağı çoğunlukla 3 bölgeden biri olmaktadır. Bunların biri burun boşluğudur, ağız içi ve boğazda oluşan üst solunum yolları olmaktadır. Hem tükürmekle hem de burundan kan akıyorsa eğer kanamanın kaynağı üst solunum yollarından kaynaklı olur. Boğaz kanaması öncesinde fazla miktarda alkol kullanımı, hepatit rahatsızlığı, siroz gibi karaciğer rahatsızlıkları olan kişilerdeyse mide kanaması veya yemek borusunda varis kanaması ilk akla gelen durumlardan biridir. Akciğerler kaynaklı olan kanamalar havayla daha fazla temas ettiğinden dolayı köpüklü olur. Kanın rengi ve kanın miktarı nedeni hakkında önemli olan tetkikler yapılabilir.

Kan parlak kırmızı renkliyse az miktardaki kan daha üst bölgelerden yani burun bölgesinden, boğaz bölgesinden kanama ihtimalini arttırır ve kahve telvesi renginde bir kan geliyorsa eğer midede beklemiş kanı göstermektedir. Aşırı miktarda kan olması genelde mideyle ilgili ciddi kanamalardan kaynaklanır.

Boğaz Kanaması Belirti ve Boğaz Kanaması Bulguları

Kimi hastalarda ara sıra öksürürken tükürükle birlikte boğazdan kan geldiği görülür. Bu kanamalar diş etlerinden kaynaklı olarak, burnun arka tarafından ya da boğazdaki kılcal damarlarının çatlamasından kaynaklı olarak belirebilir. Şiddetli bir şekilde sümkürmek ve aksırmak da kılcal damarların çatlamasına neden olarak boğaz kanaması sebebi olur. Herhangi bir alerji olması, kronik bronşit olması ve sigara tahrişleri olması da bu tür boğaz kanamalarına sebep olmaktadır. Kanamaya bağlı olan etkenler yok edilirse eğer kan tükürme olayı da yok olur.
Boğaz Kanaması Neden Olur?

Hemoptiz, solunum yolunun bir bölgesinden kan tükürme anlamına gelir. Mide ve benzeri herhangi bir yerden gelen kan tükürmeye benzer. Kan tükürmenin esas olan sebebi kronik bronşit rahatsızlığı veya bronşiyektazi problemidir. Boğaz kanamasının diğer olası nedenleri ise;
Boğaz Kanaması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Boğaz kanamasında boğazdan gelen kanın taze olup olmadığı önemli olan bir husus olmaktadır. Boğazdan gelen kan pıhtı şeklindeyse eğer yani kan koyu renkliyse eğer sinüzitten kaynaklı olarak şayet taze kanın rengi açık kırmızıysa boğazı temizlerken ya da boğazı zorlarken kılcal damarlardan kan gelir. Boğaz kanaması ciddi bir hastalık olarak bilinir. Bazen kötü hastalıklarda boğaz kanasını oluşturabilir, dolayısıyla boğaz kanaması endoskopik uygulama gerektiren bir durum olmaktadır. Boğaz kanaması belirlenmesinde tetkiki ve film gerekir. Boğaz kanaması evde giderilmesi için; bir su bardağı kaynak suyu içerisine 1 yemek kaşığı kuru nane ilave edilir sonra 10 dakika su içerisinde demlenmesi için beklenir sonra süzülür. Suyun içerisine 1 tatlı kaşığı saf sirke ilave ederek içilir. Bir çay fincanı kadar kaynar suyun içerisine ince olarak kıyılan 1 tatlı kaşığı mersin ağacı yaprağı ilave edilerek demlenmesi için kısa bir süre bekleyerek sonrasında süzülmesiyle günde 3 kez tok karnına içilir.
" } ] }