{ "title": "Boğaz Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir", "image": "https://www.bogaz.gen.tr/images/Bogaz-Enfeksiyonuna-Ne-Iyi-Gelir-28.jpg", "date": "19.01.2024 11:49:32", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Boğaz enfeksiyonuna ne iyi gelir, yutkunma güçlüğü, boğazda ağrı, yemek ve konuşma zorluğu gibi şikâyetlere yol açan boğaz enfeksiyonu, genelde virüs ve bakteriler nedeniyle ortaya çıkar. Genellikle ilaç tedavisine gerek duyulmaz. Fakat belirti olarak boğaz enfeksiyonuna yol açan ciddi hastalıklar bulunmaktadır. Bu nedenle mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Boğaz enfeksiyonu, hırıltılı ve boğuk ses, bademciklerde kızarıklık, şişme, boğaz kuruluğu, yutkunma güçlüğü, boğaz ağrısı, kulak ve boyun ağrısı yaşanabilecek belirtiler arasındadır. Eğer boğaz enfeksiyonu nezle ya da soğuk algınlığı gibi nedenlerden kaynaklanıyorsa, burun akıntısı, ateş, öksürük, halsizlik, kaslarda, kol ve bacaklarda ağrı, baş ağrısı şikâyetleri ortaya çıkabilir. Eğer boğaz enfeksiyonu tedavi edilememiş ve enfeksiyon kana karışmışsa romatizma ateşi, septik şok gibi komplikasyonlara yol açarsa, yüksek ateş, eklem ağrısı, baygınlık hissi, şok, bilinç bulanıklığı, nefes darlığı, dudaklarda morarma, nabız hızı, dil ve boğaz şişmesi görülebilir. Faranjit, bademcik iltihabı, larenjit, su çiçeği, aft, kızamık gibi hastalıklar boğaz enfeksiyonuna yol açabilir. Boğaz enfeksiyonu evde bazı yöntemlerle tedavi edilebilir. Ancak öncelikle boğaz enfeksiyonunun neden kaynaklandığını öğrenmek için doktora başvurulmalıdır. Yine evde uygulanan tedavilere rağmen hastalık geçmiyor ve her geçen gün şiddetleniyorsa yine doktora başvurulmalıdır.

Boğaz enfeksiyonuna ne iyi gelir?

Tuzlu suyla gargara: Boğaz enfeksiyonu nedeniyle yaşanan ağrıyı geçirmek için tuzlu suyla gargara yapmak oldukça faydalı olur. Enfeksiyonun yol açtığı şişliği de giderir. Gargara için bir su bardağı ılık suyun içine 1,5 çay kaşığı tuz eklenip karıştırılır. Hazırlanan su ağza alınarak boğaza kadar götürülüp gargara yapılır.

Bal ve sirke: Asitli bir yapıya sahip olan sirke enfeksiyona yol açan bakterileri azaltır. Bal ise yumuşatıcı etkisiyle tahriş olan bölgeyi yatıştırır. 1 su bardağı kaynamış suya, 1 çorba kaşığı bal ve sirke eklenir. Bal eriyene kadar karıştırılır. Karışım içilerek tüketilebileceği gibi gargara suyu olarak da kullanılabilir.

Sarımsak pastili: Doğal ve güçlü antibiyotik etkisi olan sarımsak, viral enfeksiyonlara karşı iyi gelir. Bir diş sarımsak soyulduktan sonra ikiye bölünür. Sarımsağın yarısı yanağın iç kısmına koyularak suyu emilir. Sarımsağın suyu bittiğinde diğer yarısı aynı şekilde kullanılır.

Meyan kökü: Enfeksiyon nedeniyle boğazda meydana gelen ağrıyı gidermek için kullanılabilecek etkili bitki çaylarından biridir. Meyan kökü çayı, boğazda şişlik ve tahrişi de azaltır. Çayı daha etkili hale getirmek için karanfil, tarçın ve papatya kurusu eklenebilir.

Karbonat: Karbonat boğaz enfeksiyonu ve beraberinde gelişen ağrıya karşı iyi gelir. Anti bakteriyel özelliği olan karbonat enfeksiyona yol açan bakterileri temizler. Ayrıca PH dengesini sağlar. Bu özelliği gırtlak mukozasında gelişen tahrişi önler. Bir su bardağı sıcak suya, yarım çay kaşığı karbonat eklenip karıştırılır. Elde edilen karışım bir dakika süreyle gargara suyu olarak kullanılır. Tükürüldükten sonra tekrar bir dakika uygulanır. Gün içinde üç defa aynı şekilde tekrarlanır.

Karanfil: Diş ağrısında yaygın şekilde kullanılan karanfil, boğaz enfeksiyonuna karşı da kullanılır. Öjenol adlı maddenin anestetik ve antiseptik etkisi vardır. 5 tane kurutulmuş karanfil ağza alınarak suyu emilir.

Nar: Yine güçlü antioksidan etkisi olan meyvelerden biri olan nar, hemen hemen tüm hastalıkların tedavisinde alternatif olarak kullanılabilir. Özellikle enfeksiyon hastalıklarında etkilidir. Boğaz enfeksiyonu nedeniyle oluşan boğaz ağrısı narla tedavi edilebilir. Nar sıkılır, ancak kabukları atılmaz. Kabukların üzerine su eklenerek 15 dakika kaynatılır. Süzülerek çay şeklinde içilir ya da gargara suyu olarak kullanılır.

Papatya çayı: Boğazı rahatlatıcı, kasları gevşetici etkisi sayesinde boğaz enfeksiyonu şikâyetlerine karşı kullanılabilir. Hazır poşet çay şeklinde kullanılabileceği gibi evde de hazırlanabilir.

Zencefil çayı: Özellikle gribe karşı kullanılabilecek şifalı bir çay olan zencefil çayı, boğaz enfeksiyonu nedeniyle yaşanan şikâyetlere karşıda iyi gelir. Bir su bardağı kaynatılmış suyun içine 3 dilim taze zencefil eklenir. 5 dakika kaynatılır. Süzüldükten sonra içine bal ve limon eklenerek içilir. Günde 3 bardak içilebilir.

Adaçayı: Boğaz enfeksiyonuna ne iyi gelir, sorusuna verilebilecek bir diğer cevap adaçayıdır. Damarları büzen adaçayı boğaz şişmesine karşı oldukça faydalıdır. Çay şeklinde kullanılabileceği gibi gargara suyu olarak da kullanılabilir.
" } ] }