{ "title": "Boğaz Enfeksiyonu Bulaşıcı Mı", "image": "https://www.bogaz.gen.tr/images/Bogaz-Enfeksiyonu-Bulasici-Mi-53.jpg", "date": "20.01.2024 14:19:49", "author": "Burcu Özgüney", "article": [ { "article": "Boğaz Enfeksiyonu Bulaşıcı Mı, boğaz enfeksiyonu ve bütün enfeksiyon türleri bulaşıcıdır. Buna rağmen bazı enfeksiyon çeşitleri özellikle mide bağırsak gibi iç organlarda olanlar kapalı kaldıkları bölgelerden yayılımları zor olduğu için çok kolay bulaşmazlar. Boğaz enfeksiyonu en sık bulaşan enfeksiyon çeşitlerinden biridir. Bunun en yaygın sebeplerinden biri boğaz enfeksiyonu sırasında yaşanacak öksürme ya da hapşırma ile ortama yayılacak milyonlarca tükürük zerreciği ile bakteriler yayılım gösterir ve sağlıklı bedenlere solunum yolu ile kolayca ulaşabilirler. Boğaz enfeksiyonu zor ve tedavi edilirken ağrılı ve yorucu bir döneme sebep olan zor enfeksiyonlardır. Bu sebeple boğaz enfeksiyonuna sahip kişiler ile temasta bulunmamak gerekir.

Boğaz Enfeksiyonu Nasıl Bulaşır

Boğaz enfeksiyonu genellikle streptokok, stafilokok ya da mycobacterium ailesinden bakterilerin sebep olduğu zor enfeksiyonlardır. Enfekte olan kişilerde; zatürre ya da bronşit gibi son derece ciddi hastalıklara sebep olabilirler. Bu sebeple hastalığa yakalanmamak yani enfekte olmamak için enfeksiyon geçiren kişilerden uzak kalmak gerekir.

Boğaz enfeksiyonunun kolay bulaşmasının sebebi enfeksiyondan kaynaklanan hastalığa karşı bedenin gösterdiği reaksiyon çeşitler yani öksürük ve hapşırmadır. Bu iki şekilde de beden dışına tükürük zerrecikleri ile atılan bakteriler kendilerine yeni konaklar ararlar ve hasta olmayan kişiler aldıkları her nefes ile yüzlerce bakteriyi bedenlerine kabul etmiş olurlar. Boğaz enfeksiyonu özellikle bulaşma şeklinde başlarsa ilerlemesi çok kolay olur.

Boğaz enfeksiyonuna en kolay şekilde enfekte kişiler ile yakın temasta bulunarak yakalanılır. Özellikle enfeksiyon geçiren kişi ile öpüşme ya da aynı ortamda uzun süre bulunma ya da enfekte kişinin kişisel eşyalarını kullanma şeklinde hastalığa yakalanılabilir. Boğaz enfeksiyonu geçiren kişinin odası sık sık havalandırılmalı ve mümkün olduğu kadar boğaz enfeksiyonu geçiren kişinin eşyaları paylaşılmamalıdır. Boğaz enfeksiyonu geçiren kişi ile ortak bardak kullanımı ya da boğaz enfeksiyonu geçiren kişinin öksürdüğü hapşırdığı odada uzun saatler geçirme ile kolaylıkla enfeksiyon kapılabilir. Bu sebeple hastalığa yakalanmayan kişiler mutlaka boğaz enfeksiyonu geçiren bir kişi ile aynı ortamda bulunacak ise tek kullanımlık ağız maskeleri ile kendilerini korumaları mümkündür.

Özellikle okul çağındaki çocuklar arasında boğaz enfeksiyonu çok kolay yayılır. Sık sık yakın temasta bulunan ve aynı sınıfın içinde kapalı olan çocukların solunum yolları ile enfeksiyonu birbirlerine bulaştırmaları mümkündür.

Boğaz enfeksiyonundan korunmak için; sık sık elleri yıkamak, kişisel eşyaları paylaşmamak, bulunulan ortamı sık sık havalandırmak ve enfekte kişiler ile yakın temasta bulunmamak gerekir. Beden direncini yüksek tutacak besinler tüketmek ve özellikle kış aylarında daha dikkatli olunarak enfeksiyondan korunulabilir. Enfeksiyon bulaştıktan sonra ilk yapılacak şey bir hekime başvurup uygun tedaviye başlamak olmalıdır aksi halde boğaz enfeksiyonları çok kolay ilerleyip daha ciddi hastalıklara sebep olabilirler.
" } ] }