{ "title": "Boğaz Batması", "image": "https://www.bogaz.gen.tr/images/bogaz-batmasi.jpg", "date": "20.01.2024 17:53:15", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Boğaz batması, genellikle boğaz ağrısıyla birlikte seyreden oldukça rahatsız edici bir sorundur. Oldukça farklı nedenlerden kaynaklanabilir. En fazla enfeksiyon hastalıkları sonucunda boğaz batması meydana gelebilir. Boğazın vücuttaki konumu ve işlevi yüzünden bu rahatsızlıklara dikkat edilmelidir. Sorun enfeksiyon hastalıklarından dolayı oluşursa, bazen boğazı tek taraflı etkileyebilir. Özellikle bademcik ağrıları bu şekilde etki gösterir. Yani boğazın sağında batma ve ağrı olurken, sol taraf bundan etkilenmeyebilir. Faranjit gibi sorunlarda boğazın tamamı kızarık ve batma şeklinde belirti verebilir. Ancak boğaz batması yanında şişlik etkisi de görülürse, mutlaka bunun değerlendirilmesi gerekir. Boğaz batması genellikle bir rahatsızlığın belirtisi olarak ortaya çıkabilir bu nedenle doktora gidilerek, muayene olunmasında yarar bulunmaktadır.

Boğaz batması çeşitli rahatsızlıkların belirtisi olabilir

Boğaz batması genellikle yutkunmayla birlikte kendini gösteren bir sorundur. Normalde kış döneminde etkili olan kulak burun boğaz hastalıklarında bu tür sorunlar ortaya çıkabilir. Boğazda ağrıyla birlikte, gıcıklanma, yanma, öksürük ve boğaz batması hastaları rahatsız eder. Yutkunma sırasında boğaz batması etkisi görülürse, genellikle bademciklerle alakalı bir sorun olduğu düşünülebilir. Bu durumdaki hastaların sadece yemek yerken, su içerken değil, yutkunurken bile boğaz batması olabilir. Çünkü bademciklerle birlikte etraftaki dokularda da şişme olabilir. Bu durumda doktora gidilmesinde yarar vardır.

Faranjit rahatsızlığı da yutkunma sırasında boğazda batma yakınmasına neden olabilir. Kış aylarındaki rahatsızlıklarda bu soruna daha fazla rastlanır. Yine boğazda ağrı, boğazda batma, yanma, gıcıklanma, boğazı temizleme isteği duyulur. Faranjit yutak bölgesinde meydana gelen iltihaplanma sonucunda oluşur. Ancak tedavisi yapılmadığı zaman, kronikleşerek daha ciddi sorunlara neden olabilir. Bu nedenle geçmeyen boğaz batması sorununda mutlaka doktora gidilmeli, gelişigüzel ilaçlar kullanılmamalıdır. Doktorun önerisiyle doğal tedavi önerileri de uygulanabilir.
" } ] }