{ "title": "Boğaz Bademcik İltihabı", "image": "https://www.bogaz.gen.tr/images/Bogaz-Bademcik-Iltihabi-95.jpg", "date": "21.01.2024 06:06:14", "author": "ömer ateş", "article": [ { "article": "
Boğaz Bademcik İltihabı: vücudun savunma mekanizmalarından biri olarak yer alan bademciklerde meydana gelen iltihaplar yani apselerdir. Bu apseler genellikle hastanın boğazının şişmesi ve ağrıması sonucu kendisinin belli eder. Bademcik iltihabı vücuda gelen mikroplarla savaştığının özel bir göstergesidir. Ağızdan giren yani ağız yoluyla vücuda giren mikroplar bademciklerde toplanarak ve birikerek burada iltihap ve apse oluşmasına sebep olur. Bademcik iltihabının ilk belirtisi kendisini önce hafif kızarıklıklarla ve çok az ağrı ile göstermesidir.

Boğaz bademcik iltihabı belirtileri Bademcik iltihabı hastalığın seviyesine göre kendisini değişik belirtilerle ortaya koymasıdır. Genel belirtiler şunlardır.
Boğaz bademcik iltihabı teşhisi ve tedavisi Bademcik iltihabı kulak burun boğaz Uzman doktoru tarafından basit bir fiziki muayenesi ile teşhis ve tedavi edilebilmektedir. Bu teşhis sonrası en çok yapılan tedavi yöntemi ilaç ile tedavi etmektir. Hastaya mikropları kırmak yani yok etmek ve bitirmek için antibiyotik ilaç tedavisi yapılır. Bunun ile ağrıları yok etmek için ağrı kesici ve ateş düşürücü olan ilaçlar da hastaya verilir. Tedavi sırasında ilaçların yanı sıra hastanın yapması gereken birtakım şeyler vardır. Bir gün içinde belirli zaman ile gargara yaparak boğazını temizlemek, dinlenmesini sağlamak, sık sık sıvı içmek en başta yapılması gereken şeylerden biridir. Bademcik iltihabının normal tedavi süresi 1 haftadır. Fakat hastanın bağışıklık sistemine göre bu zaman uzayıp ya da kısalabilir.

Bademcik iltihabının neden olabileceği hastalıklar Bademcik iltihabı görünüşte çok basit bir boğaz hastalığı olarak görülse de doğru bir şekilde tedavi edilmez ise çok daha ağır hastalıklara dönüşebilir ve kalıcı hasarlara sebep olabilir.
Boğaz bademcik iltihabından korunmak için yapılması gerekenler. Bademcik iltihabı solunum yolu veya yiyecek ve içecek yoluyla dahi bulaşabilen bir hastalık türü olduğundan dolayı bu iki durum üzerinden yapılması gerekenler şunlardır. İlk olarak tüketilen yiyeceklere hijyenik olup olmadığına çok dikkat etmek gerekir. Özellikle de meyve ve sebzeler iyi yıkayarak tüketmek gerekir. İçecekleri çok soğuk veya çok sıcak olarak içmemek çok iyi olur, bu durum boğaz için çok yaralıdır. Sigara, alkol ve diğer tüm insan sağlığına zarar veren maddelerden uzak durulmalıdır. Tozlu, havasız ve kuru olan yerlerden uzak durulmalıdır. Yaşanılan ortam ev, ofis, işyeri ve lokal olan yerler sürekli havalandırılmalıdır. Mümkünse kalıcı olan ortamı nemlendirecek şeyler konulmamalıdır. Mesela kalorifer peteklerinin üstüne pet şişe içerisinde ağzı açık olarak bırakılacak şekildeki su fayda getirmektedir.

" } ] }