{ "title": "Boğaz Ameliyatı", "image": "https://www.bogaz.gen.tr/images/bogaz-ameliyati.jpg", "date": "20.01.2024 12:34:39", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Boğaz ameliyatı, genellikle boğazın her iki tarafında olan bademciklerde iltihap gibi sorunlarda yapılan bir operasyondur. Mikroplarla savaşma gibi önemli bir işlevi olan bademciklerin çeşitli enfeksiyonlardan etkilenmesi hastalık nedeni olabilir. Toplumda en fazla 3-15 yaş aralığındaki kişileri etkiler. Ancak erişkinler ve yaşlılarda bu riski taşır. Genellikle boğaz ağrısı ile karıştırılan bademcik iltihabı boğaz ameliyatı ile tedavi edilir. Rahatsızlık kendini kulaklara kadar yayılan boğaz ağrısı, ateş, boyunda şişme, yutma güçlüğü gibi belirtilerle gösterir. Çok fazla şişme olursa, uykuda horlama ve solunum esilmesi gibi etkiler görülür. Bu durumda muayene ve tetkiklerle tanısı konulan bademcik iltihabı ameliyatla tedavi edilir.

Boğaz ameliyatı neden yapılır?

Boğaz ameliyatı iltihaplanan bademciklerin cerrahi olarak alınması için yapılır. Geçmişte bu ameliyatlar daha fazla yapılmaktaydı. Ancak antibiyotiklerin kullanılmaya başlamasıyla bademcikler için yapılan ameliyatlarda azalma olmuştur. Sıkça bademcik iltihabı oluşumunda, solunum ve yutma güçlüğünün olmasında, bademcik tümörü şüphesinde boğaz ameliyatı yapılır. Boğaz ameliyatı kararı hastanın son bir yılda yediden daha fazla, yıl içinde beşin üzerinde ya da son üç yılda her sene en az 3 defa bademcik iltihabı geçirmesi halinde alınabilir. Ayrıca antibiyotik kullanması sakıncalı olan kişilerde, önceden apse geçirenlerde boğaz ameliyatı yapılabilir.

Boğaz ameliyatı nasıl yapılır?

Daha önceki yıllarda lokal anestezi kullanılsa da artık genel anestezi ile yapılan ameliyatlar yarım saatle bir saat içinde tamamlanır. Bademcikler bulundukları yerden çıkarılır. Ameliyatta elektrikli koter, bıçak, koblasyon, radyofrekans, harmonik bıçak, lazer, termal enerji gibi farklı gereçler kullanılabilir. En fazla kullanılan yöntem ise soğuk diseksiyon yoludur. Bademcikler alındıktan sonra kanama kesilir, yara yeri kapatılmaz. Genellikle aynı gün içinde hasta taburcu edilebilir.

Boğaz ameliyatı riskli mi?

Diğer cerrahi işlemler gibi boğaz ameliyatının da riskleri bulunmaktadır. Anestezi riskleri, kusma ve bulantı, ağrı olması, şişlik, ödem, solunum zorluğu, dokularda zedelenme gibi etkiler olabilir. Hastalarda ilk gün içinde ya da kabuklanma sonrasında kanama meydana gelebilir. Ancak kolay şekilde kanamanın önlenmesi mümkündür. Bu tür kanamalar yetişkinlerde daha fazla görülür. Çocuklarda kanama daha az etkili olur. Ağrı herkesi etkileyen bir sorundur. Kişiye göre değişken ölçüde ağrı meydana gelebilir. Bazen ses özelliklerinde değişim olabilir. Hastalarda boğaz ameliyatı sonrasında, 2 hafta içinde iyileşme meydana gelir.
" } ] }