{ "title": "Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir", "image": "https://www.bogaz.gen.tr/images/bogaz-agrisina-ne-iyi-gelir.jpg", "date": "19.01.2024 04:44:02", "author": "fikriye öztürk", "article": [ { "article": "Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir, Boğaz ağrısı genellikle kışın ve mevsim geçişlerin yaşanmaktadır. Grip ve nezle gibi rahatsızlıklar genellikle boğaz ağrısına neden olmaktadır. Boğaz ağrısı üst solunum yolların da yaşanan rahatsızlığın neden olduğu boğaz ağrısı kişilerin yemek yeme, yutkunma, konuşma zorluklarına neden olmaktadır. Boğaz ağrısının tek nedeni üst solunum yollarından kaynaklanmamaktadır. Boğaz ağrısının genellikle şişme, tahriş ve öksürük gibi belirtileri bulunmaktadır. Boğaz ağrısı için kişiler genellikle evde uygulamalar yapmaktadır. Fakat boğaz ağrısı için evde yapılan uygulamalar yeterli değildir. Çünkü sadece üst solunum yolu enfeksiyonu boğaz ağrısına neden olmamaktadır. Boğaz ağrısının başka nedenleri de olabilir. Örneğin; sigara içmek, hava kirliliği, alerjik herhangi bir durum ve burun akıntısı da boğaz ağrısına neden olmaktadır. Boğaz ağrısı için kesin bir çözüm bulmak isteniliyorsa doktora gidilerek boğaz ağrısının nedeni öğrenilmeli ve ona göre bir yol izlenmelidir. Boğaz ağrısına iyi gelen uygulamalar şunlardır;

Tuzlu suyla gargara; Boğaz ağrına nedeni çeşitlilik göstermektedir. Boğaz ağrısına neden olan şey ne olursa olsun boğaz ağrısının belirtisi genellikle aynıdır. Ağrı mukoza zarının iltihaplanması ve şişmesine yol açar. Boğaz da oluşan iltihaplanma şiddetli ağrıya ve konuşma ve yutkunma esnasında zorluk yaşanmasına neden olur. İltihabın neden olduğu ağrıyı, enfeksiyonu ve şişliği azaltmak için tuzlu su kullanılmalıdır. Tuzlu su ile gargara yapmak için orta boy bardağın içine bardağın tamamını doldurmayacak şekilde ılık su ilave edin. Daha sonra tuz ekleyerek iyice karıştırın. Elde ettiğiniz bu karışımı günde 3 defa 40 saniye süreyle gargara yapın. Tuzlu suyla sadece ağız içini gargara yapmayın. Başınızı geriye doğru kaldırarak tuzlu suyun boğazınıza kadar ulaşmasını sağlayın. Tuzlu su hem iltihabın etkisini azaltacaktır hem de şişmeyi engelleyecektir.

Bal ve sirke karışımı; Bal ve sirkenin içinde bulunduğu birçok madde boğaz ağrısına ve boğaz şişmelerine iyi gelmektedir. Sirkenin için de bulunan asit maddesi ağrıyı azaltırken bal boğazın yumuşamasını ve şişliğin inmesini sağlar. Ayrıca bal boğazın tahrişine de iyileştirir.

Bal ve sirke karışımını hazırlamak için 1 bardak kaynamış suyun içine 1 çorba kaşığı balı ve elma sirkesini ekleyerek karıştırın. Balın tamamen erimesine dikkat edin. Hazırladığınız bu karışımı boğaz ağrısının şiddetlendiği zamanlarda günde 2-3 kez tüketebilirsiniz. Bu karışımı gargara yolu ile kullanmak istiyorsanız. Ilık iki bardak suyun içine 2 çorba kaşığı sirke koyun ve su ılıyınca gargara yapın. Gargara yaparken sadece ağzınızı değil boğazınıza temas edecek şekilde gargara yapın.

Sarımsak Pastili; Doğal antibiyotik olan sarımsak sağlık acısında birçok faydası olduğu gibi boğaz ağrısın da iyi gelmektedir. Sarımsak viral enfeksiyonların neden olduğu boğaz ağrısına çok iyi gelmekte ve hafifletmektedir. Sarımsak pastili hazırlamak için sarımsağın kabuğunu soyun ortadan iki bölün. Böldüğünüz sarımsakları yanaklarınızın iç kısımlarına yerleştirin ve suyunu emin. Sarımsaklar suyunu tamamen bırakması için dişlerinizin arasına da alabilirsiniz. Sarımsağın suyu tamamen bittikten sonra diğer bir diş sarımsakla değiştirebilirsiniz.

Buhar yöntemi; bu yöntem özellikle kuruyan boğazın yumuşatılmasın da kullanılmaktadır. Kuruyan boğaz ağrısına ve yutkunma sırasında yaşana boğaz ağrısına iyi gelmektedir. Buhar yönetimi içi normal büyüklükte bir tencerenin içine su ile doldurup kaynatın. Kaynadıktan sonra ocaktan alın ve başınızı tencerenin üzerine doğru eğerek ortalama 10 dakika boyunca nefes almadan su buharını soluyun. Buharın etrafa yayılmaması için suyun çabuk soğumaması için kafanızın üstüne başınızı kapatacak battaniye tarzı örtük örtebilirsiniz. Bu yöntem solunum yollarının açılmasına ve boğazın yumuşamasını sağlayacaktır.

Meyan kökü çayı; Boğaz ağrısı için kullanılan birçok çay çeşidi bulunmaktadır. Bu çay çeşitlerinden biri de meyan kökü ile yapılan çaydır. Meyan kökü boğazın şişliğini alarak tahriş oluşumunu yavaşlatır ve engeller. Çayın faydasını artırmak için çayın içine kurutulmuş tarçın, karanfil veya papatya da ekleyebilirsiniz.

Karbonat; Karbona boğazınız enfeksiyon ve gırtlak mukozasından dolayı oluşan tahriş sonucu ağrılara iyi gelmektedir. Karbonat için de bulunan anti bakteriyel özelliği enfeksiyonlara iyi gelir. Ayrıca karbonat PH dengesini de sağlayarak tahriş oluşumunu engellemektedir. Karbonat karışı için bir bardak sıcak suyun içine yarım çay kaşığı tuz ve yarım çay kaşığı karbonat koyarak karıştırın. Hazırladığınız bu karışımı 2 dakika boyunca ağzınızda tutun ve boğazınıza temas edecek şekilde gargara yapın. İki defa üst üste olmak koşuluyla günde 3 kez bunu tekrarlayın.

Karanfil; Karanfil genellikle dış ağrısı için tavsiye edilmektedir. Diş ağrısına iyi geldiği gibi karanfil boğaz ağrısına da iyi gelmektedir. Karanfilde bulunan öjenol maddesi doğal bir anestetiktir ve antiseptik etkisi bulunmaktadır. Karanfil kullanımı için 6 adet kurutulmuş karanfili ağzınıza atın ve emin. Karanfil tanelerini çok uzun süre ağzınızda tutarsanız dilinizin uyuşmasına neden olabilir.
" } ] }