{ "title": "Boğaz Ağrısına İyi Gelen Bitkiler", "image": "https://www.bogaz.gen.tr/images/Bogaz-Agrisina-Iyi-Gelen-Bitkiler-14.jpg", "date": "19.01.2024 23:09:35", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Boğaz Ağrısına İyi Gelen Bitkiler, boğaz ağrısının oluşma nedenleri arasında boğaz enfeksiyonları birinci yer alıyor. Solunum yollarında, sinüslerde veya ağız bölgesinde oluşan bir enfeksiyonun yayılması sonucunda meydana gelir. Bu ağrılar yemek yemeyi, konuşmayı zorlaştırır. Yutkunurken, nefes alırken bile şiddetli ağrıya sebebiyet verir. Boğaz ağrılarının büyük çoğunluğunun nedeni mikrop kapılmasıdır. En önemli mikrop grupları virüsler ve bakterilerdir. Her iki mikrop grubunun da tedavisi birbirinden farklıdır. Özelliği olmayan virüsler kendi kendilerine yaklaşık olarak bir iki hafta içinde iyileşirler. Bakterilerin ise antibiyotik kullanımı gerektiren farklı bir tedavi yöntemi vardır. Boğaz ağrısı tedavi edilmezse ilerleyen aşamalarda farenjit gibi hastalıkların habercisi de olabilir. Boğaz ağrısının altında yatan sebepler çok önemlidir. Sebebin bilinmesi tedavi sürecinde hem tedavinin işleyişini hem de tedavinin nasıl sonuçlanacağını belirler.

Boğaz Ağrısına İyi Gelen Bitki Önerileri

Boğaz ağrısına sebep olan özellikli bir durum yoksa boğaz bölgesini rahatlatmak için doğal bitkisel yöntemlere başvurulabilir. Bitkiler genelde çay şeklinde tüketilir. Öncelikli olarak tüketilen içeceğin çok sıcak ya da çok soğuk olmamasına özen gösterilmelidir. Ayrıca limon suyunun ve balın boğaz ağrısına oldukça faydası vardır.

Ada çayı: Boğaz ağrısına iyi gelen bitkiler arasındadır. Anti mikrobiyal özelliği sayesinde boğazdaki iltihabı azaltır. Demlenip çay gibi tüketilmesinin yanı sıra demlendikten sonra içine 1 çay kaşığı tuz katılarak karıştırılır ve gargara şeklinde tüketilebilir.

Papatya çayı: İltihap önleyici olduğu için boğaz ağrısına iyi gelen bitkilerden biri de papatya çayıdır. Papatya çayı, bir bardak kaynar suyun içine biraz papatya koyularak 10 dakika demlenmeye bırakılır ve daha sonra süzülerek tüketilir.

Karaağaç çayı: Boğaz çevresini saran tahrişi azaltarak boğaz ağrısını azaltır. Genelde şurup ve pastillerin içerisinde kullanılan bir bitkidir. Çay şeklinde demlenerek tüketilmelidir.

Okaliptüs çayı: Soğuk algınlığı ve grip belirtilerini hafifleten bir çaydır. Ayrıca boğazı ağrısını yatıştırır. Okaliptüs çayı hazırlamak için kaynayan suya 2-3 çay kaşığı okaliptüs atılır ve sonrasında demlenmeye bırakılır. Ada çayında olduğu gibi ister gargara ister çay şeklinde tüketilebilir. Ayrıca buharından da faydalanabilir. Kaynayan suya 2-3 çay kaşığı okaliptüs atıldıktan sonra buharı burundan çekilir. Bu sayede sinüslerin açılmasına da yardımcı olunur.

Karanfil: Ağız ve boğaz mukozasına karşı savaşta mucizevi bir etkiye sahiptir. Boğaz iltihaplanmasına karşı antiseptik ve ağrı giderici olarak kullanılır. Yutkunurken yaşanan boğaz ağrısı 2-3 karanfil çiğnenerek düzelir. Tüm bunların yanı sıra sigara, kirli hava gibi boğazı tahriş edebilecek yerlerden uzak durulması gerekir. En basiti tozlu ev ortamı bile boğaz ağrısını direkt etkileyeceği için oldukça zararlıdır. Yiyecek ve içeceklerine dikkat etmesi gerekir. Günlük su tüketimi en az 2 litre olacak şekilde alışkanlık kazanılmalıdır. Bağışıklık sistemini desteklemek için bol vitaminli ve mineralli meyveler tüketilmelidir.

" } ] }