{ "title": "Boğaz Ağrısı", "image": "https://www.bogaz.gen.tr/images/Bogaz-Agrisi-84.jpg", "date": "21.01.2024 11:52:54", "author": "Esma KOÇ", "article": [ { "article": "Boğaz ağrısı; tıptaki diğer bir adı da farenjit olarak geçmektedir. Boğazda oluşan ağrı bazı hastalıkların habercisi olmaktadır. Çoğunlukla en çok karşılaşılan nedenler arasında enfeksiyon yer almaktadır. Ayrıca bulaşıcıdır. Enfeksiyonlar grip tarzındaki virüslerden ya da streptokok gibi bakterilerden meydana gelmektedir.

Boğaz ağrısı neden olur?

Virüsler: Genellikle viral kökenli olarak boğaz ağrısı ile beraber, hapşırık, nezle, halsizlik ve vücutta ağrı olarak belirtileri vardır. Genellikle kış aylarında ortaya çıkan bu durum bulaşıcıdır. Vücudun virüsleri tanıyıp yenmesi için bir hafta süre gereklidir. Kızamık ya da kızamıkçık gibi hastalıklarda gözlemlenebilmektedir. Ateşlenmeden kaynaklı olarak boğaz mukozasında kabarcıklar meydana gelir ve bu sebepten dolayı çok ağrı olmaktadır. Vücudun bu hastalığı yenmesi için bir haftadan uzun süreli olan enfeksiyoz mononükleoz adı verilen viral enfeksiyon olarak geçmektedir. Bu enfeksiyon çeşidinde virüs lenf sistemine girerek, bademciklerde büyüme meydana getirir. Bademciklerin üst kısımlarında beyaz bir zar oluşturarak, lenf bezlerinde şişme gerçekleşir. Devamında solunum güçlüğü ve şiddetli boğaz ağrısına neden olur. Rahatsızlık karaciğere kadar ulaşır ise sarılık rahatsızlığı ortaya çıkar. Hastanın bünyesinde 6-7 hafta kadar halsizlik yapmaktadır. Bu hastalığı çocuklar daha kolay atlatmaktadır. Bulaşma yolu tükürük yoluyla gerçekleşmektedir. Bu nedenden dolayı öpüşme hastalığı olarak adlandırılmıştır. Ayrıca kişisel eşyaların kullanımıyla da bulaşabilmektedir.

Alerji: Solunum yolunda ve burnu tetikleyen polen veya küf tarzındaki alerjen maddeler boğazda rahatsızlık oluşturmaktadır. Alerjik bünyesi olan kişilerde köpek, kedi ve ev tozları da boğaz ağrısına neden olmaktadır.

Tümörler: Dil, gırtlak ve boğaz tümörleri çoğunlukla uzun zamanlı olarak sigara ve alkol kullananlarda genellikle oluşmaktadır. Boğaz ağrısının dışında yutma güçlüğü, kulak ağrısına da sebep olmaktadır. Boyun kitlesi, kilo kaybı, kanlı balgam, ses kısıklığı gibi belirtileri de bulunmaktadır.

İrritasyon: Kış mevsiminde kuru hava boğazı kurutarak ağrıya neden olabilir. Bu tarz sorunlarda bulunan ortamın nemlendirilmesi ve bolca sıvı tüketilmesi gereklidir. Burun tıkanıklığı yaşayan kişiler çoğunlukla ağzından solunum yaptıkları için bu tarz şikâyetler görülür. Kişinin cerrahi yolla burun düzeltmesi sağlanarak solunum sorunu giderilir. Hava kirliliği, sigara dumanı ve kimyasal maddelerde boğaz ağrısına sebep olmaktadır. Ayrıca çok bağıran ve heyecanlı kişilerde bu risk grubunun içerisindedir.

Reflü: Sabahları olan boğaz ağrısı çok sık rastlanan bir durumdur. Bunun nedeni midenin asitli suyu yemek borusunda yukarı doğru çıkarak geceleri boğazı tahriş etmesinden kaynaklıdır. Akşam yemeğinden 4 saat sonra uyumak ve yüksek yastıkta uyumak gibi tedbirler alınabilir. Çay, alkol ve kahveden uzak durulmalıdır. Bunu yanı sıra doktor muayenesi ile tedavi yöntemleri aranmalıdır.

Bakteriler: Boğaz ağrısına en çok etken olan streptokok enfeksiyonu bakterisidir. Streptokok bakterisi boğaz ağrısının dışında akut eklem romatizmasına neden olup eklem ve kalp kapakçıklarını etkileyebilmektedir. Böbrek yetmezliğine de neden olabilmektedir. Orta kulak enfeksiyonu, sinüzit ve cilt altı enfeksiyonu oluşturmaktadır. Bu rahatsızlıkta antibiyotikle tedavi edilmesi gerekmektedir. Tanı koyulması için boğaz kültürü alınır. Alınan boğaz kültürü örneğinde üreme söz konusu ise etken bakteri olduğundan dolayı tedaviye antibiyotik ile başlanmalıdır. Tonsilit ise boğaz kısmının iki tarafında bulunan bademciğin iltihaplanması ve şişmesidir. Çocukluk zamanında bu dokular enfeksiyon etkilerini tuttukları için bağışıklık sistemini kuvvetlenip, gelişmesini sağlamaktadır. Sağlığına kavuşmuş olan bademciklerde enfeksiyon ortadan kaybolmaktadır. Buna rağmen sıklıkla tonsilit atağı gerçekleşiyor ise enfeksiyon bademciklerden temizlenmemiş demektir. Bu gibi durumlarda bademcikler Uzman doktor tarafından alınarak, vücuttan uzaklaştırılarak tedavi edilmektedir. Sinüslerde olan enfeksiyonda geniz akıntısına sebep olarak baş ağrısı meydana gelebilir. Enfeksiyonlar içerisinde en tehlikeli olan epiglottit çeşididir. Epiglottit enfeksiyonunda dil bölgesinin arka tarafında yer alan gırtlağın üzerini kaplayarak lokmanın gırtlak kısmına kaçmasını engelleyen yapıdır. Meydana gelen bu ödemeden dolayı hava yolu tıkanması gerçekleşebilir. Bu enfeksiyon çeşidine acilen müdahale gereklidir. Belirti olarak kendini konuşma bozulması, nefes alma zorluk ve ağrılı yutma gibi şikâyetler ile belirir.

Boğaz ağrısında risk faktörleri nelerdir?
Boğaz ağrısında ne zaman tıbbi yardım alınmalıdır?

Boğaz ağrıları genellikle rahatsız edici olmamaktadır. Kendi kendine 5-7 gün içerisinde geçmektedir. Hastada bazı belirtilerde doktora gidilmesi gereklidir. Bu belirtiler;
Boğaz ağrısının tedavisi nasıl yapılır?

Alınan antibiyotikler yalnızca enfeksiyona karşı etkili olmaktadır. Viral olarak oluşan enfeksiyonlarda etkisiz kalan antibiyotikler dışında, istirahat, bol sıvı tüketimi ve burun tıkanıklığı ile ilgili destek tedavisi uygulanmaktadır. Önemli olan husus hastanın kullanmış olduğu antibiyotiğin doktorun tavsiye ettiği zamanda ve dozda kullanılmalıdır. Aksi halde enfeksiyon antibiyotiğe karşı direnç oluşturabilir. Tonsilit atakları antibiyotik kullanımına rağmen görülebilir. Bu aşama cerrahi tarafından bademcikler alınarak tedavi edilmektedir. Boğaz ağrısı ya da boğaz kültürü bakteriyel enfeksiyonlarda olumsuz negatif yanıt verebilmektedir. Bu tarz durumlarda doktor tecrübelerine dayanarak teşhis koyar ve uygun tedaviyi düzenler.
" } ] }