{ "title": "Boğaz Ağrısı Yutkunma Zorluğu", "image": "https://www.bogaz.gen.tr/images/bogaz-agrisi-yutkunma-zorlugu.jpg", "date": "20.01.2024 02:54:25", "author": "Veda Akgün", "article": [ { "article": "Boğaz Ağrısı Yutkunma Zorluğu, Boğaz ağrısı, konuşmamızı ve hatta yutkunmamızı etkileyen, temelinde bir virüs sebebiyle ortaya çıkan ve kısa süreli bir hastalıktır. Bu hastalığı tek bir nedenle açıklayamayız. Kış aylarıyla beraber soğuk hava ve yağmurun altında ıslandıktan sonra bu şikâyetlerin arttığı soğuktan kaynaklı olduğunu düşündürse de bazı durumlar da boğaz ağrısını tetikler.

Boğaz Ağrısını Meydana Getiren Sebepler?

Çok fazla sigara içmek iç organlarınıza nüfuz eden duman zamanla bu organlarda tahriş olmaya ve bağışıklığı düşmesine sebep olur. Aynı zamanda içinize çektiğiniz zehir de yanma ve ağrı hissini ortaya çıkarır. Belli dönemlerde özellikle mevsim geçişlerinde havadaki polenler, rüzgâr ve pek çok unsur alerjik reaksiyonları da ortaya çıkarır. Alerjiniz varsa eğer bu da boğazda, gözlerde, ciltte yanma hissine sebep olur. Yaş yine bir başka önemli faktördür. İlerleyen yaşlarla beraber boğaz ağrısının arttığı da görülür. Bunun yanı sıra kişiler yemek yerken, uyurken ya da yutkunurken oldukça zorlanmaktadır. Beslenme alışkanlıklarınız da yine boğazınızda ağrı yapabilir. Boğazınızı yumuşatacak şeyler tüketmezseniz bu size zorlu bir süreç geçirtir. Buzlu, soğuk ve acılı yiyeceklerden ve içeceklerden uzak durmalısınız. Aşırı sıcak içeceklerde tabi ki tahrişe neden olur. Hatta çok aşırı sıcak şeyler tüketmek ilerleyen zamanlarda size gırtlak kanseri gibi ciddi sorunlar yaşatabilir.

Boğaz Ağrısı Yutkunma Zorluğu İçin Neler Yapılmalı?

Boğaz ağrısının oluşmadan önce belli önlemler alınarak engellenmesi gerekmektedir. Gün içerisinde bir bardak bitki çayı içerek boğazınızı rahatlatabilirsiniz. Aynı zamanda soğuk havalarda boğazınızı bir atkı yardımıyla soğuktan koruyun. Buzlu içecekler yerine daha serin ama yumuşak içecekler için. Çok yüksek sesle konuşmak da boğazı yorar. Özellikle belli kesimlere hitap ederken bu aşırı bir enerji sarfını gerektirir. Öğretmenlerde çok fazla boğaz ağrısı olur. Bunun için konuşurken kısa bir mola verip birkaç yudum su içmek bile kuruluğu alacak ve sizi dinlendirecektir. Çok kuru bir yerde uyumak yerine odanızın kuruması engellemelisiniz. Kapalı erleri arada havalandırarak hava değişimini sağlamalısınız. Boğaz ağrısı ciddi boyutlarda ise ilaç almalısınız. Bunun için bir kulak burun boğaz doktoruna danışmanız gerekmektedir. Doktorunuz boğazınızdaki sorunu tespit ederek size en uygun tedavi yolunu önereceğinden daha çabuk iyileşme sağlanır. Özellikle enfeksiyonel bir sorun varsa bu ilaçla geçebilecek bir rahatsızlıktır. Bir an evvel iyileşmeniz sizin bu rahatsızlığınızın ilerlemesini engellerken, başka bir hastalığa neden olmasına da engel olur. Aynı zamanda yemek yerken boğazdaki mikropların mideye inmesi de tehlikelidir. Bunun için önlemlerinizi önceden almalısınız. Doktora gidene kadar en azından karbonatlı su ile gargara yaparak mikropların kırılmasını sağlayın. Aynı zamanda bolca C vitamini ile su tüketiminizi de arttırın. En azından bu sizin halsiz düşmenizi de engeller. Sağlıklı bir yaşam için en ufak bir sorunu bile ihmal etmemeli kendinize çok iyi bakmalısınız.
" } ] }