{ "title": "Boğaz Ağrısı Balgam", "image": "https://www.bogaz.gen.tr/images/Bogaz-Agrisi-Balgam-24.jpg", "date": "21.01.2024 20:13:24", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "
Boğaz ağrısı balgam, Havaların soğuması ile enfeksiyon hastalıklarından olan boğaz ağrısı ve balgam gündemimiz de yer etmeye başladı. Boğaz ağrısı farenjit olarak isimlendirilir. Boğazda enfeksiyon oluşumuna neden olan bakteriler genel olarak bir hafta içinde kendiliğinden geçerler. Bu tür hastaların yüzde doksanı kendiliğinden geçer. Fakat bağışıklık sistemi gelişmeyen kişilerde antibiyotik tedavisine başvurulmalıdır. Virüslerin neden olduğu boğaz ağrıları ise uzunca bir süre hastayı rahatsız edebilir. Bunun için genel tedavi uygulamaları yapılmalıdır.

Boğaz ağrısı ve balgamın iyileştirilmesi için evde yardımcı tedavi uygulamaları yapılabilir. Bu tedavilerle hem hastalık süresi azaltılır hem de hastalığın hafif atlatılması sağlanır.

Boğaz ağrısı balgam nasıl oluşur?

Boğaz ağrısı ve balgam çoğunluğu soğuk algınlığına bağlı gelişir. Boğaz ağrısı ile balgam, kaşıntı, gıdıklanma, burun ve gözler de sulanma, halsizlik, mide bulantısı, hafif ateş, hafif baş ağrısı ve hapşırık görülebilir. Boğaz ağrısının diğer nedenleri arasında monomikleoz virüs, krup hastalığı (Bir çeşit solunum bozukluğu hastalığı), kızamık, su çiçeği gibi hastalıklarda da ortaya çıkabilir. Boğaz ağrısı yapan diğer bakteriler ise bademcik iltihabı ve difteriye neden olabilir. Boğaz ağrısını oluşturan bir başka bakteri ise epiglotit ismi verilen bakteridir.

Boğaz da ortaya çıkan sorunların hepsi bakteri ya da virüslerden kaynaklanmaz. Kimi zaman klimalar, alerjenler, akarlar, polenler, havanın kuruluğu, vücudun fiziki ve psikolojik olarak zorlanması ve klinik olarak tanımlanan daha birçok neden boğaz ağrısı ve balgam oluşumuna neden olabilir.

Boğaz ağrısı balgam kimlerde daha fazla ortaya çıkar?

Küçük çocuklar ve yaşlı kimseler bağışıklık yönünden zayıf olduğundan boğaz enfeksiyonlarına yakalanma riski daha fazladır. Bununla birlikte nemli, güneş görmeyen yerlerde yaşama ve çalışma, kimyasal etkenlere maruz kalma ve sigara kullanmakta boğaz ağrısı ve balgam oluşumunu hızlandıran etkenlerdir.

Boğaz ağrısı balgam nasıl tedavi edilir?

Evde hazırlayacağınız bitkisel çaylar ve diğer doğal tedavi yöntemleri ile boğaz ağrısı ve balgamdan kurtulabilirsiniz. Bunun için yapılması gerekenler; ılık ve tuzlu su ile gargara yapmak, günlük sıvı alımını artırmak, sıcak ballı süt içmek, ılık limonlu su içmek, boğaz pastilleri kullanmak, hava nem oranını artırmak, havası kirli yerlerden uzak durmak, vücudunuzu ve sesinizi dinlendirmektir. Bunların yanı sıra nane limon çayı, ıhlamur, ada çayı, zencefil çayı, vb. Çaylar içmekte hem boğaz ağrısını geçirecek hem de balgam oluşumunu azaltacaktır.

Safran ve acı biber güçlü iki antioksidandır. Ağrıyan boğazınız için yarım çay kaşığı tuzu ve yarım çay kaşığı safranı bir bardak ılık su içine dökerek karıştırın ve gargara yapın ağrınızın azaldığını göreceksiniz. Acı biber genel bir ağrı kesicidir. İçeriğinde bulunan etken madde beyinde mutluluk hormonu endorfin salgıladığından ağrınız hafifleyecektir.
" } ] }