{ "title": "Boğaz Ağrısı Ateş", "image": "https://www.bogaz.gen.tr/images/Bogaz-Agrisi-Ates-36.jpg", "date": "19.01.2024 13:41:23", "author": "ilknur Gulec", "article": [ { "article": "Boğaz ağrısı ateş; kış aylarının gelmesiyle çoğu insanın korkulu rüyasıdır boğaz ağrısı. Eğer erken tedavi edilmezse boğaz ağrısı kişide bakteriyel enfeksiyonlara dönüşerek ateş yapabilir. Ateşin yanı sıra öksürük, yutmada zorluk gibi sorunları da beraberinde getirebilir.

Boğaz ağrısı ateş sebepleri nelerdir?
Boğaz ağrısının en önemli sebebi enfeksiyon diye belirtilen \" akut farenjitler \" denilen hastalıklardır. En önemli mikrop grupları bakteri ve virüslerdir. İkisi aynıymış gibi görünse de ikisinin de tedavi yöntemleri farklıdır. Virüsler kendi kendilerini bir hafta içinde tedavi edip tamamen iyileştirebilirken, bakteriler ise antibiyotik kullanımı gerektiren farklı bir tedavi gerektirir.

Boğaz ağrısına bunların dışında burundan gelen, sinüslerden akan veya akciğerden kaynaklı akıntılarda boğazda tahrişe yol açarak boğaz ağrısı yapabilir.

Boğaz ağrısı ateş için neler yapılabilir?
Boğaz ağrısı ateş için doktora ne zaman gidilmelidir

Boğaz ağrısı basit bir soğuk algınlığına bağlı değilse, başka bir enfeksiyon hastalık yoksa ve 10 günden daha fazla sürdüyse önemli olabilir. Boğazı ağrıyan bir çocuk ise şikâyet edemeyip sadece ağlayabilir. Bununla birlikte ateş yükselmesi, çocukta huzursuzluk, elleri kulağa götürme veya ağzına sokmaya çalışma gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bunlar çocukta gözlemlenerek yakın bir zamanda doktora götürülmelidir. Boğaz ağrısı, kulak iltihabı, akut farenjit, bademcik iltihabı, tükürük bezi iltihabi gibi sorunlara yol açabilmektedir. Yetişkinlerde ise aşağıdaki durumlarda doktora başvurmak gerekmektedir;
  • Bir haftadan fazla süren ağrı
  • Ateş yükselmesi
  • Halsizlik, kol ve bacaklarda yorgunluk
  • Öksürük
  • Sarı ve yeşil balgam
  • Nefes almada, yutmada, ağız açmada güçlük çekmek
  • Kulak ağrısı
  • Boyunda şişlik
Bunlara antibiyotik tedaviler ile bakterilere yönelik tedaviler uygulanmaktadır.

Ateş; vücut sıcaklığının yükselmesine ateş denir. Ateş vücudun her yerinde aynı derecede seyretmez. Ağza konulan termometre ile koltuk altından ölçülen termometre göstergesi 0,5 derece kadar fark göstermektedir. Koltuk altı ısısı daha düşük seyretmektedir. Boğaz ağrısına bağlı olan ateş inatçı ateşlerden olabilmektedir. Özellikle çocuklarda bazen bir haftaya kadar sürekliliğini devam ettirmektedir. Antibiyotik tedavisiyle 3 gün içerisinde normal seyirine dönebilir. Ateş ile üşüme, titreme, iştahsızlık, sayıklama, havale, halsizlik, bunalma görülebilir.

" } ] }