{ "title": "Boğaz Acıması", "image": "https://www.bogaz.gen.tr/images/Bogaz-Acimasi-84.jpg", "date": "20.01.2024 05:26:16", "author": "Kübra Akgüneş", "article": [ { "article": "Boğaz acıması havaların soğumasıyla ve mevsimsel değişimler sonucu ortaya çıkan ve kişiyi rahatsız eden bir durumdur. Boğaz acıması her insanın başına gelebilir. Sadece havaların soğumasıyla değil sert yiyeceklerin boğazı tahriş etmesiyle de oluşabilen boğaz ağrısı ciddi bir hastalık olarak görülmese de altında yatan önemli rahatsızlıklar olabilir. Boğaz acımasını hafife almak yerine doktora gidilerek uygun tedaviye başlanmalıdır. Şimdide en sık sebeplerle oluşan boğaz acımalarını inceleyelim.

Boğaz Acıması Neden Olur?

Boğaz acımasının en sık görülen sebepleri iltihaplanmalar, enfeksiyon, reflüdür. Akla gelmese bile birçok rahatsızlık boğaz acımasını meydana getirebilir. Böyle durumlarda hastalığın çeşidine göre ilaç, antibiyotik tedavisi uygulanabilir. Bazen de ilaç tedavisi etkisiz olabilir. Doktor tarafından en uygun tedavi yöntemi belirlenmelidir.

Reflü ile Oluşan Boğaz Acıması

Reflü ile boğazda yanma, besinleri yutma güçlüğü, boğazın tahriş olması, mide sıvısının yemek borusuyla boğaza gelmesi gibi durumlar açığa çıkar. Reflüsü olan kişilerin asitli yiyecek ve içeceklerden uzak durmaları gerekmektedir. Alkol, kafein, sigara ve benzeri tütün ürünlerinin alımı durdurulmalıdır. Boyun kısmı yüksekte kalacak şekilde yatılmalıdır. Boğaz acıması olmaması için yatmadan en az 3 saat önce yemek yenmelidir.

Enfeksiyonun Sebep Olduğu Boğaz Acıması

Boğaz acıması enfeksiyondan kaynaklandığında bademcikler şişer kızarır ve üzerinde beyaz bir tabaka oluşur. Pamuğa benzeyen beyaz tabaka iltihaplanmanın belirtisidir. Boğazın şişmesi elle anlaşılabilir dereceye gelir ve ateşlenme söz konusu olabilir. Enfeksiyona bağlı boğaz ağrılarında 1 haftalık süre boyunca antibiyotik kullanılabilir.

Boğaz Acıması İçin Yapılması Gerekenler

Bol bol istirahat edilmelidir. Boğaz acımasını tetikleyen etkenlerden biri de kuru havadır. Yatılan ortamın kuru olmaması gerekmektedir. Bunun için nemli ortamlar seçilmelidir. Boğaz acımasını gidermek için sıvı alımının arttırılması gereklidir. Alınan sıvılar ne çok sıcak ne de çok soğuk olmalıdır. Çok sıcak olan içecekler boğaza iyi gelmek yerine aksine tahriş eder. Boğaz acımasında kimyasal içerikli ilaçlar yerine evinizde bitkisel kürler uygulayabilirsiniz. Dikkat edilmediği taktirde boğaz acıması beraberinde öksürüğü ateşlenmeyi getirebilir. Boğaz acımasına ıhlamur, adaçayı gibi bitki çayları iyi gelmektedir. Bitki çaylarına bal eklenirse boğaz acımasını hafifletir ve boğazı yumuşatır.

" } ] }